Postoji veliki broj zdravstvenih rizika koje sa sobom nosi analni seks, a analni odnos je najrizičniji oblik seksualne aktivnosti iz više razloga, uključujući sledeće:

Anusu nedostaje prirodno podmazivanje koje ima vagina. Penetracija može pocepati tkivo unutar anusa, omogućavajući bakterijama i virusima da uđu u krvotok. To može dovesti do širenja seksualno prenosivih infekcija, uključujući HIV. Studije su pokazale da analna izloženost HIV-u predstavlja 30 puta veći rizik za pasivnog partnera nego vaginalno izlaganje.

Izloženost humanom papiloma virusu (HPV) može dovesti do razvoja analnih bradavica i analnog kancera. Korišćenje lubrikanta može pomoći u nekoj meri, ali ne može u potpunosti sprečiti cepanje sluzokože.

Tkivo unutar anusa nije tako dobro zaštićeno kao koža van anusa. Naše spoljne tkivo ima slojeve mrtvih ćelija koji služe kao zaštitna barijera protiv infekcija. Tkivo unutar anusa nema prirodnu zaštitu, što ga čini ranjivim na kidanje i širenje infekcije.

Anus je dizajniran da zadrži fekalije u crevima. Anus je okružen prstenastim mišićem, koji se zove analni sfinkter i koji se zateže nakon što izvršite nuždu. Kada je mišić zgrčen, analna penetracija može biti bolna i teška. Ponovljeni analni seks može dovesti do slabljenja sfinktera, što otežava zadržavanje fekalija u crevima dok ne dođete do toaleta. Međutim, kegelove vežbe za jačanje sfinktera mogu da spreče ovaj problem ili ga isprave.

Anus je pun bakterija. Čak i ako oba partnera nemaju seksualno prenosivih infekcija ili bolesti, bakterije koje se normalno nalaze u anusu mogu potencijalno da inficiraju partnera koji penetrira. Upražnjavanje vaginalnog seksa nakon analnog seksa može dovesti do vaginalne infekcije i infekcije urinarnog trakta.

Analni seks može da nosi i druge rizike. Oralni kontakt sa anusom može za oba partnera predstavljati rizik za dobijanje hepatitisa, herpesa, HPVa, i drugih infekcija. Za heteroseksualne parove, može doći do trudnoće ako se sperma deponuje u blizini vaginalnog otvora.

Iako nisu uobičajene ozbiljne povrede usled analnog seksa, mogu se desiti. Krvarenje nakon analnog seksa može biti zbog hemoroida ili cepanja sluzokože, ili ozbiljnijih razloga, kao što su perforacije (rupe) u debelom crevu. To je opasan problem koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Tretman podrazumeva boravak u bolnici, operaciju i antibiotike da se spreči infekcija.

Sprečavanje problema usled analnog seksa

Jedini način da se u potpunosti eliminišu rizici analnog seksa je da se uzdržavate od analnog seksa. Ako se upustite u analni seks, uvek je važno da koristite kondom radi zaštite od širenja infekcija i bolesti.

Još nekoliko saveta kako do učinite analni seks bezbednijim:

Izbegavajte ubacivanje penisa u usta ili vaginu nakon što je bio ubačen u anus dok vaš partner ne stavi novi kondom.
Koristite dosta lubrikanta da se smanji rizik od pucanja tkiva. Sa kondomima od lateksa, uvek koristite lubrikant na bazi vode.
Opustite se pre ubacivanja penisa kako bi se smanjio rizik od cepanja tkiva. Topla kupka pre analnog seksa ili ležanje na stomaku može da olakša ulazak penisa.
Prestanite ako je analni seks bolan.
Ako imate krvarenje posle analnog seksa ili primetite ranice ili grudvice oko anusa ili primetite da iz njega izlazi sekret, obratite se svom lekaru što je pre moguće.