DNK ima potencijala da promeni način na koji utičemo na starenje kože – može da ga uspori, ili ublaži.

Pre deset godina, laseri su bili korišćeni da ublaže ove simptome. Danas, kako ističu dermatolozi iz Kalifornije,  u opticaju su matične ćelije i DNK, odnosno pomoću njih se redukuju i usporavaju ovi simptomi.

Utvrđeno je da veza između DNK i bora postoji. Svaki put kada ste izloženi UV zracima, geni u Vašoj DNK koji su odgovorni za ćelije kože bivaju oštećeni. Normalno, telo rešava problem, ali što ste izloženiji suncu, ovaj proces postaje manje efikasan. Deo nanete štete može da se ispolji u obliku  bora.

Neki proizvođači kozmetičkih preparata za negu kože tvrde da se na ovaj proces može uticati korišćenjem preparata koji se nanose na kožu. Naime, te kreme sadrže matične ćelije ili faktore rasta ćelija kože. Kroz istraživanja, dermatolozi su utvrdili da one imaju efekat i potpomažu negu kože, ali u ovom trenutku ne postoji dokaz da direktno utiču da DNK.

Za sada, potrošači treba da vode računa kada pročitaju da konkretni proizvod “popravlja” njihov DNK, jer to nije dokazano. Ipak, proizvod može da sadrži sastojke koji će doprineti ublažavanju anti-age simptoma, ali ne i krpljenju nečijih gena.