Probudili ste se jutros sa upaljenim grlom i curenjem iz nosa. Verovatno ste se prehladili, ali to može da bude i grip. Prehlada i grip imaju neke iste simptome, ali prehlada je blaža. Groznica, bolovi u telu i jak zamor su simptomi gripa, iako se groznica i temperatura ne javljaju uvek sa gripom.

Ako imate grip, zarazni ste dan pre nego što počnete da se osećate simptome i do sedam dana posle toga. Tako da je moguće da širite grip pre nego što čak shvatite da ga imate. Deca mogu širiti grip više od nedelju dana.

Ako imate grip, trebalo bi da ostanete kod kuće sve dok temperatura ne nestane 24 sata bez lekova. Ako imate prehladu, to zavisi od toga kako se osećate. Ako su vaši simptomi dovoljno loši da ne možete normalno da funkcionišete na poslu, mnogo kašljete ili se samo osećate loše, ostanite kod kuće i odmarajte se. Bez obzira da li imate prehladu ili grip, ne zaboravite da ste zarazni! Dakle, vaši saradnici će vam biti zapravo zahvalni ako ostanete kući ili bi bar trebalo da budu zahvalni.

Ako zaista, ali zaista morate da idete na posao kada ste bolesni, pokušajte da izbegnete širenje bakterija na druge: Uvek kašljite ili kijajte u maramicu ili u lakat i često perite ruke sapunom i toplom vodom.

Simptomi gripa su generalno gori od simptoma prehlade. Kada imate grip, možda ćete imati glavobolju, drhtavicu, umor, bolove u telu, visoku temperaturu i suvi kašalj.

Koliko traju prehlada i grip?

Ako dobijete grip, možete očekivati da ćete se osećati bolje za oko nedelju dana. Međutim, grip može da dovede do ozbiljnih bolesti, kao što je upala pluća. Trebalo bi da odete odmah kod lekara ako imate problema sa disanjem, ako osećate bol u grudima, ako imate vrtoglavicu ili ste konfuzni ili ako vaši simptomi nestanu i onda se vrate ili se pogoršavaju.

Zima je sezona gripa, iako epidemija gripa može da se desi u bilo koje vreme između oktobra i aprila. Vrhunac gripa je obično u februaru.

Najbolji način da izbegnete bolest je da često perete ruke sapunom i toplom vodom. Ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ako ne možete da perete ruke. Takođe, izbegavajte dodirivanje lica rukama i izbegavajte bolesne ljude.

Često ćete osećati da dobijate prehladu nekoliko dana, ali grip udari brzo. Ozbiljni simptomi razvijaju se u roku od tri do šest sati.

Prehlada moze trajati od dva dana do dve nedelje, ali većina traje oko nedelju dana – iako to vama može izgledati mnogo duže! Idite kod lekara ako ste bolesni više od dve nedelje ili ako imate visoku temperaturu, jak bol u sinusima, natečene žlezde, težak kašalj ili otežano disanje.

Generalno, odrasli se prehlade dva do četiri puta godišnje. Većina dece se prehlade oko 10 puta godišnje.

Pušači su skloniji prehladama nego nepušači. Imaju gore simptome. Biti u blizini duvanskog dima takođe povećava šanse za prehladu.

Komplikacije gripa

Mala deca, a posebno odojčad, odrasle osobe preko 65 godina starosti, trudnice, osobe sa oslabljenim imunim sistemom, kao i ljudi sa hroničnim oboljenjima kao što su astma, bolesti pluća i srčanih oboljenja imaju najveći rizik od komplikacija gripa. Komplikacije mogu biti ozbiljne i dovesti do hospitalizacije ili čak smrti.