Jedan od najrasprostranjenijih mitova među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša, za nastajanje i pogoršavanje akni.

Da li je to samo mit?

Čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože.

Postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana uzrokuju akne. Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i masti povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlezde) čime se podstiče razvoj  inflamatornih procesa u organizmu, što može i ne mora dovesti do nastanka akni.

Dakle, iako ne možemo reći da šećer i masna hrana izazivaju akne, istina  je da preterivanje u ovoj vrsti hrane povećava šansu za njihovu pojavu, jer na taj način često postoji uskraćenost organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože (preterivanje sa slatkišima često dovodi do manjeg  i nedovoljnog konzumiranja voća i povrća).

Dakle, ako čokolada već ne može biti direktno povezana sa nastankom akni, ali definitivno spada u namirnice sa izrazito visokim nivoom nezdravog šećera, da li je druga vrsta ovog, mnogima omiljenog slatkisa, bolja opcija?

Zamenite belu i mlečnu čokoladu crnom čokoladom, sa visokim procentom kakaa i pozitivni efekt prave čokolade na organizam, neće izostati.

Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristiće brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.

 

Kako na k0žu deluju ostali sastojci slatkiša?

Kod nekih ljudi, mlečni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se može odraziti upravo na izgled kože, u smislu pojave akni.

Stoma treba razmotriti sastav poslastica koje spremamo kod kuće, kao i onih koje kupujemo u prodavnicama.

Čokolada kao prijatelj kože

Upotreba čokolade u ishrani nije direktno povezana sa nastankom akni, ali hrana koja obiluje mastima i šećerom povećava proizvodnju sebuma, što vodi inflamatornim procesima u organizmu, ponekad u vidu akni.

Kako biste doprineli lepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte sveže voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu, sa 70% kakaa.

Umerenom upotrebom čokolade sa visokim sadržajem kakaa, iskoristićete sve njene pozitivne efekte na organizam.

U ove efekte spadaju i antioksidansni efekti, koji se reflektuju upravo na koži lica, dajući joj novu dozu sjaja i svežine.