Crni čaj je vrsta čaja koja je više oksidirana od ulong, zelenog, i belog čaja. Sve četiri sorte su napravljene od lišća kamelije sinensis.Crni čaj ima jači ukus i sadrži više kofeina nego manje oksidirani čajevi. Dve sorte kamelije sinesis se koriste, kineska sorta sa malim lišćem (C sinensis subsp sinensis), koja se koristi za zelene i bele čajeve, i sorta sa velikim lišćem (C. sinensis subsp.assamica), koja se tradicionalno koristi samo za crni čaj, mada se u poslednjih nekoliko godina koristi i za proizvodnju nekih zelenih čajeva.

U kineskom jeziku i jeziku susednih zemalja, crni čaj je poznat kao „crveni čaj”, po boji  tečnosti; termin crni čaj se odnosi na boju oksidiranog lišća.

Dok zeleni čaj gubi ukus obično u roku od godinu dana, crni čaj zadržava ukus nekoliko godina. Iz tog razloga, dugo se koristio u trgovini kao sredstvo plaćanja. Kompresovane cigle od crnog čaja služile su kao valuta u Mongoliji, Tibetu i Sibiru u 19. veku. Iako je zeleni čaj nedavno dobio na popularnosti zbog svojih zdravstvenih  beneficija, crni čaj još uvek čini više od 90% svih prodatih čajeva na Zapadu.