Većina cista na jajniku (95%) nisu kancerogene. Međutim, ciste koje jesu kancerogene mogu biti smrtonosne.

Ukoliko vam lekar preporučuje da operišite cistu, posavetujte se sa još jednim lekarom. Ako se više lekara slažu da treba da idete na operaciju, to je verovatno najbolja opcija. Iako je rak jajnika (još uvek) retka pojava, on ubija prilično veliki broj žena svake godine.

Šta su tačno ciste na jajnicima? Kako se one formiraju i kako to da se one jednostavno ne rastvore i odu same od sebe? Zašto opstaju i uporno se vraćaju? Kakve veze vaša težina ima sa cistama na jajniku? Na ova pitanja odgovorićemo u ovom članku.

Nastanak cista na jajnicima je normalan proces menstrualnog ciklusa.

Za razliku od spermatozoida, koje muškarac redovno proizvodi, ukupan broj jajnih ćelija žene određuje se tokom fetalne faze njenog razvoja, dakle dok je ona još u majčinoj utrobi. Svaka ženka obično nosi između 450,000-500,000 nezrelih jajnih ćelija u vreme puberteta. Pošto žena nosi jajne ćelije dugo, one su podložne ćelijskim promenama, što može dovesti do određenih defekata. Zato je rizik od urođenih defekata kod beba nizak, kao i kod mladih majki, a visok kod starijih žena.

Jajnik je banka u kojoj se čuvaju jajne ćelije, a tokom follikularne faze menstrualnog ciklusa pet do sedam folikula se bore za pravo dominacije, da rastu i formiraju male izbočine (ciste) blizu površine, gde delikatna jajna ćelija sazreva

Ukoliko  spermatozoid ne oplodi jajnu ćeliju, ona umire i napušta telo kroz menstrualnu krv. Ostaci folikularne kesice (ciste) obično se takođe rastvaraju i ceo proces počinje ispočetka. Međutim, kod miliona žena cista ostaje, a kod nekih to izaziva jak bol i probleme sa debelim crevom, jer cista udara u debelo crevo i skučenu površinu u karličnom regionu žene.

Kako se osloboditi ciste na jajniku, odnosno jajnicima ishranom?

Dve stvari u ishrani podstiču nastanak cista na jajnicima: namirnice koje podstiču proizvodnju estrogena i velika potrošnja ugljenih hidrata. Visoka proizvodnja estrogena (i konzumiranje hrane bogate estrogenom) hrani ciste. Visoka potrošnja ugljenih hidrata dovodi do povećanja težine, kao i do skladištenja estrogena u masnim ćelijama. Uvećane masne ćelije dovode do visokog nivoa estrogena. Visok nivo estrogena podstiče nastanak cista koje se na rastvaraju kao što bi trebalo. Visoka potrošnja ugljenih hidrata utiče na hormon prostaglandin, što dovodi do zadržavanja tečnosti u cistama – otoka i bola. Višak insulina izbacuje iz ravnoteže sve endokrine hormone. Ako imate ciste na jajnicima strogo se preporučuje ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata.

Smanjite unos ili eliminišite namirnice bogate estrogenom: paradajz, neorgansko crveno meso i mlečne proizvode. Postoje kapsule likopena (vredan hranljivi sastojak u paradajzu), koje možete kupiti u apoteci.

Izbegavajte alkohol.

Izbegavajte slatkiše.

Izbegavajte dodatke gvožđa, osim ukoliko vam je lekar rekao da uzimate gvožđe zbog anemije. Ćelije raka se hrane gvožđem, što je jedan od glavnih razloga zašto ne treba jesti puno crvenog mesa.

Produžite menstrualni ciklus

Lekari ponekad prepisuju pilule za kontracepciju (bebi pilule) za kontrolu i veštačko produžavanje menstrualnog ciklusa. To daje telu vremena da samo reši svoje probleme. Ali, neke žene ne smeju da uzimaju bebi pilule, a ponekad i lekari nisu voljni da ih prepisuju zbog ozbiljnih neželjenih efekata ( moždani udar, srčani udar, tromboza).

Takođe, laneno seme smanjuje hiperaktivnu proizvodnju estrogena, a samim tim se bori protiv nastanka cista na jajnicima i raka dojke i jajnika. Njegova redovna upotreba može produžiti menstrualni ciklus, tako da se produžava vreme koje je cistama potrebno da nestanu sa tkiva jajnika.