Ciste na jajnicima su vrećice ili džepovi ispunjeni tečnošću i nalaze se u jajniku ili na njegovoj površini. Žene imaju po dva jajnika – svaki približno veličine i oblika badema – sa svake strane materice. Jajne ćelije koje se razvijaju i sazrevaju u jajnicima, otpuštaju se u mesečnim ciklusima tokom plodnih godina žene. Mnoge žene ponekad imaju ciste na jajnicima. Većina cista na jajnicima su bezopasne. Većina nestane bez lečenja u roku od nekoliko meseci. Međutim, ciste na jajnicima – posebno one koje su pukle – mogu izazvati ozbiljne simptome. Da biste zaštitili svoje zdravlje, redovno obavljajte preglede karlice i saznajte koji simptome mogu signalizirati potencijalno ozbiljan problem. Većina cista ne uzrokuje simptome i prolazi sama po sebi. Međutim, velika cista na jajnicima može izazvati:

 • Bol u karlici – tup ili oštar bol u donjem delu stomaka na strani na kojoj se cista nalazi
 • Osećaj punoće ili težine u stomaku
 • Nadimanje

Odmah potražite medicinsku pomoć ako imate:

 • Iznenadne, jake bolove u stomaku ili karlici
 • Bol praćen temperaturom ili povraćanjem

Ako imate ove znakove i simptome – hladnu, lepljivu kožu; ubrzano disanje; i vrtoglavica ili slabost – odmah potražite lekara.

Funkcionalne ciste na jajnicima

U jajnicima obično svaki mesec rastu folikuli i oni su nalik cistama. Folikuli proizvode hormone estrogen i progesteron i oslobađaju jajnu ćeliju kada ovulirate. Ako folikul nastavi da raste, to se zove funkcionalna cista. Postoje dve vrste funkcionalnih cista:

 • Folikularna cista. Oko sredine menstrualnog ciklusa, jajna ćelija izlazi iz folikula i putuje niz jajovod. Folikularna cista nastaje kada folikul ne pukne i oslobodi jajnu ćeliju, već nastavlja da raste.
 • Cista žutog tela. Kada folikul oslobodi svoju jajnu ćeliju, počinje da proizvodi estrogen i progesteron. Ovaj folikul se sada naziva žuto telo. Ponekad se tečnost akumulira unutar folikula, zbog čega žuto telo prerasta u cistu. Funkcionalne ciste su obično bezopasne, retko uzrokuju bol i često same nestaju u roku od dva ili tri menstrualna ciklusa.

Ostale ciste

Vrste cista koje nisu povezane sa normalnom funkcijom vašeg menstrualnog ciklusa uključuju:

 • Dermoidne ciste. Takođe se nazivaju teratomi, i mogu sadržati tkivo, poput kose, kože ili zuba, jer nastaju iz embrionalnih ćelija. Retko su kancerogeni.
 • Cistadenomi. Oni se razvijaju na površini jajnika i mogu biti ispunjeni vodenim ili sluzavim materijalom.
 • Endometriomi. Oni se razvijaju kao rezultat stanja u kojem ćelije endometrijuma materice rastu izvan vaše materice (endometrioza). Neko tkivo se može zakačiti za vaš jajnik i formirati izralicu. Dermoidne ciste i cistadenomi mogu postati veliki, što dovodi do pomeranja jajnika. Ovo povećava šansu za bolno izvrtanje jajnika, nazvano torzija jajnika. Torzija jajnika takođe može rezultirati smanjenjem ili zaustavljanjem protoka krvi u jajniku.

Faktori rizika

Veće šanse za dobijanje ciste na jajniku imate ako imate i

 • Hormonski problemi. To uključuje i uzimanje leka za plodnost klomifena (Clomid), koji se koristi za ovulaciju.
 • Trudnoća. Ponekad cista koja nastane tokom ovulacije ostaje na jajniku tokom cele trudnoće.
 • Endometrioza. Ovo stanje dovodi do rasta ćelija endometrijuma materice izvan vaše materice. Neko tkivo se može zakačiti za vaš jajnik i formirati izraslicu.
 • Teška infekcija karlice. Ako se infekcija proširi na jajnike, to može izazvati ciste.
 • Prethodna cista na jajnicima. Ako ste je već imali, verovatno ćete je imati opet.

Komplikacije

Ciste koje se razviju nakon menopauze mogu biti kancerogene (maligne). Zbog toga je važno redovno ići kod ginekologa. Retke komplikacije povezane sa cistama jajnika uključuju:

 • Torzija jajnika. Povećane ciste mogu dovesti do pomeranja jajnika, povećavajući šansu za bolno uvrtanje jajnika (torzija jajnika). Simptomi mogu uključivati nagli jak bol u karlici, mučninu i povraćanje. Torzija jajnika takođe može smanjiti ili zaustaviti protok krvi u jajnicima.
 • Pucanje ciste. Cista koja pukne može izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Što je cista veća, to je veći rizik od puknuća. Snažna aktivnost koja utiče na karlicu, poput vaginalnog odnosa, takođe povećava rizik.

Prevencija

Iako ne postoji način da se spreče ciste na jajnicima, redovni pregledi karlice pomažu da se promene na jajnicima dijagnostikuju što je ranije moguće. Obratite pažnju na promene u vašem mesečnom ciklusu, uključujući neuobičajene menstrualne simptome, posebno one koji traju duže od nekoliko ciklusa. Razgovarajte sa svojim lekarom o promenama koje primetite.