Cink i akne
Akne se javljaju i kod adolescenata i kod odraslih. Lekari često prepisuju pacijentima koji imaju akne suplemente cinka kao deo terapije protiv akni.
Nekoliko studija je pokazalo da cink može smanjiti akne. Neki medicinski stručnjaci smatraju da su akne simptom nedostatka cinka. Iako nije poznato kako cink deluje na akne , pretpostvalja se da zink kontroliše hormone koji izazivaju nastanak akni.
Izvori cinka
Bogati izvori cinka životinjskog porekla su teleća jetra , govedina, jagnjetina, svinjetina i ostrige. Dobri biljni izvori su mahunarke, semenke bundeve, pečurke, spanać, bosiljak, majčina dušica i morsko povrće.
Neki eksperti preporučuju uzimanje 50 mg cinka dva puta dnevno za odrasle koji imaju akne. Oni preporučuju nastavak lečenja dok cink ne počne da odaje ukus metala u ustima.
Iako cink može smanjiti ozbiljnost stanja, on ne može da se koristi kao samostalan tretman za akne. Dodaci ishrani najbolje funkcionišu kao deo sveobuhvatnog plana lečenja akni, koji uključuje modifikacije ishrane i preparate za spoljnu upotrebu.
Pozitivno dejstvo cinka na Vašu kožu
Cink možete koristiti da sačuvate zdravlje Vaše kože. Cink se koristi kao dodatak ishrani i za spoljnu potrebu. On pomaže zaceljenje kože i pruža zaštitu od štetnih uticaja.
Razvoj ćelija
Cink je važan kao deo vaše ishrane jer pomaže razvoj ćelija. Koža neprestano stvara nove ćelije, stalno se regeneriše, što čini dijetetski cink važnim za zdravu kožu.
Zarastanje rana
Istraživanja su dokazala da cink u ishrani ubrzava zarastanje rana. On takođe pomaže u lečenju čireva.
Zaštita od sunca
Cink je često u sastavu krema za sunce jer štiti kožu od štetnih UV zraka.
Lečenje osipa
Masti protiv osipa namenjeni za lečenje osipa usled toplote ili pelena često uključuju cink oksid jer on sprečava umnožavanje bakterija.