Hranljivi sastojci u Chia (čia, čija) semenkama odlični su za trudnice, dojilje i zauzete mame, kao i za bebe!

Čia semenke za dojilje i užurbane mame:
Bogat sadržaj vlakana u chia semenkama dovodi do polaganog oslobađanja energije tokom dana i stvara osećaj sitosti, što je pogodno za zauzete mame u pokretu. Omega-3 u chia semenkama poboljšava zdravlje srca i pomaže u izgradnji mišićne mase što povećava ukupnu snagu. Chia je takođe odličan izvor vegetarijanskog proteina, sa svih devet esencijalnih aminokiselina. Antioksidansi u chia semenkama bore se protiv slobodnih radikala i poboljšavaju opšte stanje organizma.

cija semenke gel

Čija semenke tokom trudnoće:
Hranljivi sastojci u chia semenkama odlični su za konzumaciju tokom trudnoće. Omega-3 na biljnoj bazi podstiče zdrav protok krvi u placenti, tj. posteljici trudnice, podstičući efikasnu razmenu kiseonika i hranjivih materija između majke i bebe. Proteini u chia semenkama važni su za izgradnju svake ćelije u bebinom telu. Vlakna u chia semenkama pomažu u održavanju zdravih creva i mogu pomoći kod zatvora koji se često javlja u trudnoći zbog usporenog varenja. Antioksidansi su korisni za opšte zdravlje i blagostanje.

 

Chia semenke za bebe:
Mnoge mame se pitaju: Da li mogu da dam bebi čija semenke?

Chia semenke su mekane kada se potope u vodi (dobijaju želatinastu strukturu) tako da su nežne za želudac i mogu se uključiti u bebinu ishranu kada beba počne da jede nemlečnu, čvrstu hranu. 
Čija semenke bebi daju vlakna, omega-3, proteine i antioksidanse. Chia nemaju ukus ni miris i lako ih je uključiti u bilo koji obrok.

Koliko čija (chia) semenki može da se dnevno unese:

Bebe, od 4 – 6 meseci: 1/2 kašičice dnevno. Pomešajte Chia semenke sa biljnim i voćnim kašicama – chia zgušnjava kašice.
Bebe, 6-12 meseci: 1 kašičica (5g) čija semenki dnevno. Mogu se pomešati sa hranom.
Mala deca od 12 meseci – 5 godina: 2 kašičice čija semenki (10g) dnevno. Semenke se pomešaju sa hranom. Ili se daju u obliku gela u koji se pretvaraju nekoliko minuta nakon što se potope u vodi.
Mame: 1 kašika (15 g) dnevno. Pospite čija semenke na žitarice potopljene u jogurt ili mleko i salate, ubacite ih u voćne sokove, smudije ili ih koristite kao zamenu za maslac, mast i jaja prilikom pečenja peciva i kolača.
Kao i kod uvođenja svih novih namirnica, treba pratiti reakciju bebe na uvođenje čija semenki u njenu ishranu.