Akne – bubuljice, miteseri, gnojanice i ciste – nastaju kada mrtve ćelije kože začepe pore, kada bakterije uzrokuju zapaljenje, kada postoji višak sebuma ili je koža masna. Lekar može prepisati oralne antibiotike ili proizvode koji se nanose na kožu – kreme, gelovi, losioni itd. Travari preporučuju čaj od koprive za ublažavanje akni. Istraživanja pokazuju da svojstva koprive mogu biti korisna u borbi protiv njih.

Šta sve sadrži kopriva?

Kopriva – latinski naziv Urtica dioica i U. urens – je višegodišnja biljka koja potiče iz Evrope. Dlake na listovima oslobađaju iritirajuću mešavinu histamina, serotonina i holina u kontaktu sa kožom, zbog čega kopriva žari. Lišće i koren koprive sadrže polisaharide – ili složene šećere – lignan, tanin, acetilholin, scopoletin i steroidna jedinjenja. Oni takođe sadrže visok nivo karotenoma – ili korisnih biljnih pigmenata – kao i vitamin K, vitamine B-kompleksa i antioksidans – vitamin C. Kafeinska i jabučna kiselina su takođe prisutne u koprivi, zajedno sa antioksidantnim flavonoidima kvercetin i kaempferol i antiinflamatornim agensom beta-sitosterolom.

Dejstvo

Kopriva ima anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva, bar se to pokazalo u istraživanjima sa životinjama. Kopriva ima snažnu antioksidativnu aktivnost, skuplja i neutrališe destruktivne slobodne radikale u laboratorijskim studijama. Sastojak koprive, scopoletin ima antiinflamatorno dejstvo. Kopriva inhibira oslobađanje zapaljenske supstance prostaglandina. Pošto inhibira rast bakterija i upala, čaj od koprive može imati pozitivne efekte na koži, uključujući akne.

Ekstrakt koprive ima antimikrobnu aktivnost protiv gram pozitivnih i gram-negativnih bakterija, uključujući i česte patogene: S. aureus i E. Coli.

Kako se priprema čaj od koprive?

2/3 šolje ključale vode prelije se preko 3 do 4 kašičice suvog ili svežeg lišća koprive i ostavi se da stoji 5 minuta. Procedi se i ohladi. Možete piti 3 do 4 šolje dnevno. Savetuje se da pijete više vode dok pijete čaj od koprive. Čaj se može popiti ili možete napraviti obloge tako što ćete potopiti čistu tkaninu u tečnost. Kopriva se generalno smatra bezbednom, ali povremeno se javljaju neželjeni efekti – problemi sa stomakom, znojenje i osip na koži. Konsultujte svog lekara pre uzimanja čaja od koprive i ne uzimajte ga ako ste trudni ili dojite.