Kopriva je višegodišnja biljka koja je poreklom iz Evrope. Kopriva ima dugu istoriju upotrebe, a čaj od njenih listova i korena na razne načine povoljno utiče na zdravlje. Međutim, kopriva može izazvati neželjene sporedne efekte i interakciju sa određenim lekovima.

Hranljiva vrednost

Kopriva je bogata hranljivim sastojcima: sadrži masne kiseline, od minerala: kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, selen, sumpor i cink, a od vitamina: B1, B2, B3, B5, C, E, K i folate. Pored toga, kopriva sadrži brojne fitohemikalije, uključujući likopen, beta-karoten, kafeinsku kiselinu, sirćetnu kiselinu i betain. Fitohemikalije su prirodne biljne supstance koje sprečavaju oštećenja ćelija i DNK uzrokovana slobodnim radikalima i na taj način sprečavaju i leče bolesti kod ljudi. Kopriva ima antiupalna i diuretička svojstva i smanjuje bol.  Zato se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Ona takođe podstiče iskašljavanje, što znači da može da pomogne u smanjenju disajnih teškoća tako što rastvara i podstiče izbacivanje viška sluzi iz pluća.

Isceliteljsko dejstvo koprive

Praktičari alternativne medicine koriste čaj od koprive kao zdrav napitak koji pomaže u lečenju anemije, astme i alergija, kao što su polenska groznica i alergijski rinitis, benigne hiperplazije prostate, raka, dijabetesa, strume, problema sa bubrezima, i sindroma loše apsorpcije hranljivih sastojaka. Ljudi takođe piju čaj od koprive za lečenje upalnih poremećaja, kao što su upala urinarnog trakta, reumatoidni artritis i osteoartritis. Treba napomenuti da se većina ovih upotreba zasniva na iskustvima pojedinaca, a ne na čvrstim naučnim dokazima.

Kako kopriva reaguje sa drugim supstancama

Konzumiranje prekomerne količine čaja od koprive može dovesti do neželjene interakcije sa nekim lekovima. Neki dokazi ukazuju da kopriva može da smanji nivo šećera u krvi, kao i da pijenje prekomerne količine čaja koprive u teoriji može da ometa kontrolu šećera u krvi. Kopriva takođe može sniziti krvni pritisak i jača dejstvo lekova protiv visokog pritiska. Pored toga, kopriva može suzbiti aktivnost centralnog nervnog sistema i može da poveća uticaj lekova depresanata na centralni nervni sistem, kao što su oni koji se koriste za lečenje anksioznosti i / ili nesanice. Kopriva može da smanji i efikasnost antikoagulantnih lekova (lekova protiv zgrušavanja krvi) jer sadrži veliku količinu vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi. Konačno, prekomerne količine čaja koprive mogu povećati nivo leka litijum koji cirkuliše u krvi, tako da ako ste na litijumu, možda ćete morati da smanjite dozu. O tome se konsultujte sa lekarom.

DODATNA UPOZORENJA

Čaj od koprive može da stimulše matericu i uzrokuje pobačaj, pa se ne preporučuje njegovo uzimanje tokom trudnoće. Osim u trudnoći i sa nekim lekovima, upotreba čaja od koprive se smatra bezbednom i netoksičnom. U retkim slučajevima izaziva blage sporedne efekte, kao što su mučnina, proliv, znojenje i alergijska reakcija kože, i to samo kada se konzumira preterano.