Nisu svi slučajevi braon vaginalnog sekreta razlog za zabrinutost.  On se može javiti kada menstruacija traje duže nego obično,  i u tom slučaju se češće javlja nego sekret crvenkaste boje.

U drugim slučajevima, pak, ovakav tip sekreta može predstavljati razlog za zabrinutost. On može ukazivati  na rak glića materice, pelvičnu nflamatornu  bolest, menopauzu ili seksualno prenosiva oboljena kao što su gonoreja, Hlamidija ili vaginalne bradavice.

Kada je  situcija ozbiljna?

Treba napomenuti da pojava bilo koje vrste sekreta koji je abnormalan, u pogledu konzistencije i mirisa, zahteva pregled od strane ginekologa

Ukoliko je pojava braon sekreta rezultat nefunkcionalne endometrijalne eliminacije, on samo predstavlja čišćenje, koje sledi nakon menstr uacije i nije razlog za zabrinutost.

Ukoliko se pak radi o ranije navedenim oboljenjima,  pored pojave braon sekreta javljaju se i brojni drugi simptomi: bol, vaginalna suvoća, često mokrenje, peckanje, svrab, osip. Zat o se pregledom i ispitivanjem treba uveriti da li se radi o polno prenosivoj bolesti.

Braon sekret može biti uzrokovan i zaboravljenim tamponom u vagini. Ovaj slučaj nije redak, iako se to mnogima čini nemogućim. Ukoliko postoji strano telo tog tipa u vagini, uvek će se pojaviti braon sekret neprijatnog mirisa. U tom slučaju, treba prstima što dublje ući u vaginu i odstraniti sav sadržaj koji abnormalno tu postoji.

Ukoliko je uzrok pojave ovog sekreta jednostavno starenje ćelija materice, savetuje se pravilna ishrana, konzumacija veće količine vode i redovna fizička aktivnost.

Kada se otkrije uzrok pojave braon sekreta, delujući  na njega različitim medicinskim metodama, i sekret se suzbija.

Zato se primarno savetuje poseta ginekologu.