Naučnici su još davne 1800.-te govorili o tome, kako su ljudi koji su u braku zdraviji od samaca. Nedavna istraživanja sa Emori univerziteta, koja su objavljena u časopisu „ Zdravlje i socijalno ponašanje“ su potvrdila da odrasle osobe u braku, koje su prošle kroz operaciju srca, imale čak 300 procenata veću stopu preživljavanja u prva tri meseca u odnosu na one usamljene… Da li pacijent bio muškarac ili žena, stopa preživljavanja je bila ista , što pokazuje da su supružnici podjednako pažljivi u negovanju svog partnera nezavisno kog su pola.

Takođe, osobe koje su u braku, dvostruko češće i pet godina duže žive posle hirurških intervencija na srcu.

Ovi pokazatelji jedino mogu biti povezani sa emocijama koje se pružaju tokom nege od strane supružnika. Nijedan lek ne može biti toliko delotvoran kao pažnja koju jedan partner može pružiti drugom. Osim te pažnje i partnerove empatije tj. saosećanja , saveti koji čuvaju od dodatnog narušavanja zdravlja, podsećanje o pridržavanju režima u cilju što bržeg ozdravljenja i jedna sveukupna druga svest, nečija svest koja je neposredno pored onog koje ugrožen, stalno motri i bodri, pruža podršku i ojačava samoodbranu obolelog organizma.

Razmatrajući ove činjenice, istraživači sa univerziteta „Emory“ nisu mogli jasno da definišu „uticaj“ braka na zdravlje, ali jedno zajedništvo u ma kom obliku ono bilo, može doprineti bržem ozdravljenju i olakšati njegov put.