Da li je normalno osećati bol u stomaku za vreme trudnoće?

Mnoge trudnice se  žale na povremenu nelagodnost u stomaku. Iako bol u stomaku može biti bezopasan, on takođe može biti znak ozbiljnog problema. Jak ili uporan bol u stomaku nikada ne treba ignorisati.

U nastavku ćemo opisati najčešće uzroke bola i nelagodnosti u stomaku tokom trudnoće, ali ne pokušavajte da sami sebi dajete dijagnozu. Ukoliko imate bol u stomaku ili grčeve uz tačkasto krvarenje, krvarenje, temperaturu, drhtavicu, vaginalni sekret, slabost, nelagodnost dok urinirate, ili vam je muka i povraćate, ili ako bol ne prestaje ni posle nekoliko minuta odmora, obratite se lekaru ili ginekologu.

Šta može da izazove bol u stomaku tokom trudnoće?

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća se dešava kada se oplođena jajna ćelija usadi izvan materice, obično u jednom od jajovoda. To može izazvati grčeve i druge simptome u ranoj trudnoći.

Ako se ne leči, vanmaterična trudnoća može da bude opasna po život. Pozovite svog lekara odmah ako imate bilo koji od sledećih simptoma: bol ili osetljivost u stomaku ili karlici, vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje (može biti crveno ili braon, obilno ili oskudno, neprekidno ili povremeno), bol u ramenu ili bol koji se pogoršava tokom fizičke aktivnosti ili dok praznite creva ili kašljete.

Ukoliko jako krvarite ili imate znake šoka (kao što su ubrzan puls, vrtoglavica, nesvestica ili bledilo, ako vas preliva hladan znoj), pozovite 94.

Pobačaj

Pobačaj je prekid trudnoće u prvih 20 nedelja.

Simptomi pobačaja

Vaginalno tačkasto ili obilnije krvarenje je obično prvi simptom, zatim bol u trbuhu nekoliko sati do nekoliko dana kasnije. Krvarenje može biti slabo ili obilno. Možete osećati bolne grčeve, blag ili ošatr bol, bol u krstima ili pritisak u karlici. Odmah idite kod lekara ako imate ove simptome.

Prerani porođaj

Ako dođe do prevremenog porođaja, kontrakcije i širenje grlića se javljaju pre 37. nedelje trudnoće.

Pozovite svog lekara ili babicu ako imate bilo koji od sledećih simptoma u drugom ili trećem tromesečju (do 37. nedelje):

  • Povećanje vaginalnog sekreta ili promene u izgledu sekreta (ukoliko postane vodenast, sluzav, ili krvav – čak i ako je samo ružičaste boje)
  • Vaginalno tačkasto krvarenje i obilnije krvarenje
  • Bol u stomaku nalik na menstrualne grčeve, ili više od četiri kontrakcije u sat vremena (čak i ako ne osećate bol)
  • Povećanje pritiska u predelu karlice
  • Sindrom krstobolje, posebno ako niste prethodno imali problema sa bolom u leđima

Prevremeno odvajanje placente (posteljice)

Odvajanje placente je stanje potencijalno opasno po život u kome se posteljica odvaja od materice, delimično ili u potpunosti, pre nego što se beba rodi.

Postoje velike varijacije u simptoma. Odvajanje placente može ponekad izazvati iznenadno krvarenje, ali u drugim slučajevima, dolazi do krvarenja koje se ne može uočiti na prvi pogled, ili dolazi do blagog ili tačkastog krvarenja. Ako pukne vodenjak, iz vagine izlazi krvava vodenasta tečnost.

Mogući su osetljivost materice, bolovi u leđima, ili česte kontrakcije, materica može da se zgrči ostane tvrda – to izgleda kao grč ili kontrakcija koja ne prolazi. Možda ćete primetiti da je beba manje aktivna. Potrebna je hitna medicinska intervencija.

Preeklampsija

Preeklampsija je kompleksan poremećaj u trudnoći koji izaziva promene u krvnim sudovima i može da utiče na veliki broj organa, uključujući jetru, bubrege, mozak, i placentu. Dijagnoza preeklampsije se daje ako trudnica ima visok krvni pritisak i proteine u urinu posle 20 nedelja trudnoće.

Simptomi mogu da uključuju oticanje lica ili nadutost oko očiju, oticanje u rukama, i prekomerno ili iznenadno oticanje stopala i gležnjeva. Ovo zadržavanje vode može dovesti do brzog povećanja telesne težine.

U teškim slučajevima preeklampsije, javllja se jak bol ili osetljivost u gornjem delu stomaka, glavobolja, problemi sa vidom (kao što su zamagljen vid ili uočavanje tačaka u vidnom polju) ili mučnina i povraćanje. Ako imate simptome preeklampsije, pozovite odmah svog lekara ili babicu.

Infekcije urinarnog trakta

Trudnoća čini ženu osetljivijom na infekcije urinarnog trakta svih vrsta, uključujući i infekciju bubrega.

Simptomi infekcije bešike mogu da uključuju bol, nelagodnost, ili peckanje pri mokrenju; nelagodnost u karlici ili bolove u donjem abdomenu (često neposredno iznad pubične kosti), a često i nekontrolisanu potrebu da piškite, čak i kada postoji veoma malo urina u bešici, kao i mutan, smrdljiv, ili krvavi urin. Odmah idite kod lekara jer ako se ne leči, infekcija bešike može da dovede do infekcije bubrega i prevremenog porođaja.

Znaci da se infekcija proširila na bubrege – i da treba da idete kod lekara – su visoka temperatura, često uz drhtanje, jezu ili znojenje, bol u donjem delu leđa ili ispod rebrara, na jednoj ili obe strane, bol u stomaku, mučnina i povraćanje, i gnoj ili krv u mokraći.

Ostali uzroci

Mnogi drugi zdravstveni problemi mogu izazvati bol u stomaku, bilo da ste trudni ili ne. Neki od najčešćih uzroka bola u stomaku su stomačni virusi, trovanje hranom, upala slepog creva, kamen u bubregu, hepatitis, bolesti žučne kese, pankreatitis, fibroidi, i opstrukcija creva.

Blesti žučne kese i pankreatitis nastaju kao posledica kamena u žuči, i češće se javljaju baš tokom trudnoće. Fibroidi mogu rasti u trudnoći i izazvati nelagodnost. A pritisak materice koja raste na postojeće ožiljke crevnog tkiva može izazvati opstrukciju creva (zatvor), i to najčešće u trećem tromesečju.

Koji su najčešći uzroci bezopasnih nelagodnosti u stomaku?

Nije svaka nelagodnost u stomaku znak ozbiljnog problema tokom trudnoće. Na primer, možete osetiti grčeve za vreme ili odmah nakon orgazma. Dokle god su grčevi blagi i kratkotrajni, to je savršeno normalno.

Ali zapamtite, ako niste sigurni šta se dešava ili je nelagodnost uporna ili teško podnošljiva, igrajte na sigurno i idite kod lekara.

Gasovi i nadimanje

Bolovi zbog gasova i nadutosti u trudnoći javljaju se zbog hormona koji usporavaju varenje kao i zbog pritiska vaše rastuće materice na želudac i creva.

Zatvor

Zatvor je još jedan čest uzrok nelagodnosti u stomaku tokom trudnoće, jer hormoni usporavaju kretanje hrane kroz digestivni trakt (sistem za varenje), a materica pritiska rektum (poslednjih 12-15cm debelog creva, na kraju rektuma je čmar).

Bol okruglih ligamenata

Bol okruglih ligamenta je obično kratak, oštar, probadajući bol ili dugotrajniji tup bol koji osećate na jednoj ili obe strane donjeg stomaka ili duboko u preponama, i obično počinje u drugom tromesečju. To se dešava kada se ligamenti koji drže matericu u karlici rastežu i zgušnjavaju kako bi mogli da izdrže sve veću veličinu i težinu materice.

Možete osećati kratko probadanje ako iznenada promenite položaj, npr. kada ustajete iz kreveta ili sa stolice ili kada kašljete, okrenete se u krevetu, ili izlazite iz kade. Ili možete osetiti tup bol posle naročito aktivnog dana, ako ste puno hodali ili radili neku drugu fizičku aktivnost. Idite kod lekara ako tegobe ne prestanu nakon što se odmorite.

Brakston Hiksove kontrakcije

Negde posle sredine trudnoće, možda ćete početi da primećujete povremeno stezanje u materici. Pre 37. nedelje, Brakston Hiks kontrakcije se retko dešavaju, i u suštini su bezbolne.

Obratite se lekaru ako su kontrakcije praćene bolovima u donjem delu leđa, ako osećate više od četiri kontrakcije u jednom satu (čak i ako vas ne bole), ako dolaze u redovnim intervalima, ili ako imate bilo kakve druge simptome prevremenog porođaja.

Kada ste blizu vašeg termina, grčevi mogu biti znak da se porađate.

Šta da uradim da ublažim bol u stomaku u trudnoći?

Evo nekoliko saveta za tretiranje bezazlene nelagodnosti u stomaku:

  • Krećite se ili uradite neke lagane vežbe ublažite bol koji može biti izazvan gasovima.
  • Istuširajte se toplom (ne vrućom) vodom, ili stavite toplu flašu vode umotanu u peškir na bolno mesto.
  • Spontano savijte telo kada osetite bol.
  • Pijte dosta tečnosti. Dehidracija može da izazove Brakston Hiksove kontrakcije.
  • Ako je bol izazvan Brakston Hiksovim kontrakcijama, ležanje može biti korisno. Odmaranje vam može takođe pomoći da se usredsredite na vaše simptome i da ih identifikujete.