Vremenske promene, variranje temperature i promena vazdušnog pritiska mogu da utiču na promenu raspoloženja kod ljudi. Taj zaključak je donet nakon izvesnih anketa i istraživanja. Međutim, promena vremena ne utiče samo na promenu raspoloženja, već i na osećaj bolova u zglobovima i mišićima.

Često čujete od svojih starijih kako „prognoziraju“ sutrašnje vreme na osnovu svojih tegoba u kukovima i kolenima, ili u mišićima. Ove tegobe nastaju uglavnom usled čestih i naglih promena vremena. Visok vazdušni pritisak prouzrokuje povećanu vlažnost i niže temperature, koje su najveći krivac za pogoršanje postojećih reumatskih oboljenja. Bolove imaju i osobe koje su imale hirurške zahvate na zglobovima (operacije kukova, kolena), zatim oni koji su nekada imali prelom kostiju bilo kakve vrste. Najgori period za ove ranjive osobe je prolećni, jer su vremenske varijacije najčešće i nagle. Ni jesen nije izuzetak, tako da dobar deo godine ovim osobama predstavlja otežavajuću okolnost.

Istraživanja objašnjavaju da osećaj bolova u zglobovima uzrokuje vazduh u izolovanim šupljinama kostiju, koji se širi i pritiskuje nerve koji prožimaju kosti. Neki naučnici tvrde, da uzrok mogu biti i elektromagnetni impulsi, tako što je prirodni elektromagnetizam dovoljno jak da izazove vremenske promene i direktno utiče i na naše stanje.

Kako se izboriti sa tim, a ne dozvoliti da nam to bude izgovor za neaktivnost i mrzovolju?

Stručnjaci savetuju da treba da se maksimalno adaptiramo na vremenske promene i provodimo duže vreme napolju po svim vremenskim prilikama i neprilikama. Šetnja, ili bilo kakva fizička aktivnost je prekopotrebna i deluje stimulativno, što na mišiće i nerve, što na naše opšte i dobro zdravlje. Stimulacija u vidu sauna i tuširanja naizmenično toplo-hladnom vodom je takođe preporučljiva, sem osobama koje su osetljivijeg srca. Ako su bolovi neizdržljivi, ne uzimajte analgetike ili druge lekove protiv bolova na svoju ruku, već idite kod svog lekara i posavetujte se sa njim oko terapije.

Da ne biste „otimali“ posao meterolozima budite fizički aktivni i u pokretu.