Većina muškaraca radije ignoriše bol u testisima nego da ode kod lekara. Takođe, oni osete bol u testisima kad samo razmišljaju o tome – a kod mnogih postoji i stvaran razlog – od ciste do varikočela u skrotumu (kožna kesa u kojoj su smešteni testisi).

Koliko god možda želite da izbegnete posete lekarskoj ordinaciji, bol u testisima nije nešto što možete da zanemarite jer u suprotnom možete izgubiti testis ili njegovu funkciju. Postoji više razloga zašto ove polne žlezde u vašem skrotumu mogu boleti i nijedan od njih nije bezazlen. Ako predugo budete ignorisali simptome, može doći do tačke kada je potrebna operacija i uklanjanje testisa.

testisiUzročnici bola u testisima mogu biti:

 Hernije

Iako su kile sasvim uobičajene među muškarcima, većina momaka zapravo ne znaju šta su kile – oni samo znaju da je to nešto što ne žele. Možete dobiti kile u svim različitim mestima na telu, ali generalno, hernija nastaje kada deo masnog tkiva ili creva iscuri iz svog „pakovanja“ – često je to trbušni zid. Zamislite da je crevo za kobasicu na jednom mestu puklo i meso je iscurilo iz nje.

Dakle ukoliko osećate bol u testisima, razlog može biti indirektna ingvinalna hernija, koja se javlja na prevoju gde se butina spaja sa telom. Zašto to izaziva bol u testisima? Hernija putuje istim putem kojim su išli vaši testisi tokom formiranja vašeg tela dok ste još bili fetus.

Taj put počinje u stomaku i završava se u skrotumu, prateći put kojim su prošli testisi spuštajući se iz stomaka – u mošnice(skrotum), mestu gde osećate bol i nelagodnost.

Rak testisa

Evo dobrih vesti o bolu u testisima: to je retko simptom raka testisa. Samo 1 od 10 muškaraca sa rakom testisa oseti bol. Umesto toga, obično se otkrije kada obolela osoba ili lekar osete čvorić u testisima. Ali kod 10% muškaraca, bol u testisima je znak da se kancerogeni tumor razvio u testisima. To čak ne mora biti bolno – možete samo osetiti neprijatnost ili težinu u testisima ili oni postaju vidljivo veći i otečeni.

Ovi simptomi, pored bola u donjem delu leđa ili stomaku, tečnost koja se skuplja u skrotumu i osetljivost grudi sve su simptomi koje treba proveriti. Opšte pravilo: Ako osećate, vidite ili primetite bilo kakvu promenu u, na ili oko testisa, obratite se lekaru. Kada je reč o raku testisa, rano otkrivanje je jako važno.

 Torzija (uvrtanje) testisa

Neki izvori bola u testisima su hitni i ako ne dobiju hitan tretman, mogu da dovedu do gubitka testisa. To je slučaj i sa uvrtanjem testisa.

Torzija testisa nastaje kada se uvrnu testisi i semenovodi (koji se protežu od prepona do testisa) zato što nisu dovoljno dobro pričvršćeni. Smanjuje se protok krvi do testisa, a samim tim i kiseonik i hranjive materije. Ovo je vrlo bolan problem koji je najčešći kod pubertetlija, ali pogađa i decu do prve godine života. Kod dečaka u pubertetu u 50% slučajeva uvrtanje se dešava u snu, a može se desiti i prilikom sportskih aktivnosti, odnosno pokreta koji mogu izazvati uvrtanje. Hirurška intervencija je potrebna, u nekim slučajevima najkasnije do 6 sati posle uvrtanja jer u suprotnom testis može biti trajno izgubljen. Bol je jak i ne može se ignorisati.

Ako testis može biti spasen, on će biti vraćen na svoje mesto, a zatim prišiven za unutrašnjost skrotuma da bi se sprečilo buduće uvrtanje. Zatim se ista procedura radi i za drugi testis.

Hematočela (krv nakupljena u mošnicama)

Svi muškarci znaju koliko je udarac u testise bolan. Sekund posle udarca pomislite da ste izbegli bol, ali bol onda počinje da raste i osećate da vam se noge oduzimaju. Obično bol prolazi i sve je ok. Ali ponekad, takav direktan udarac u testise može uzrokovati druge probleme.

Direktan udarac može da izazove gomilanje krvi između zaštitnih slojeva oko testisa. To se zove hematočela.

Hematočela može da se jednostavno izleči odmorom i mirovanjem ili može zahtevati drenažu u okviru male hirurške intervencije istog dana kada se formira. To zavisi od nivoa nelagodnosti, kao i izvora krvarenja koji je izazvao hematočelu.

 Epididimitis

Epididimis je uvrnuta cev koja se nalazi u zadnjem delu svakog testisa. Kada bi se ispravila bila bi dugačka 6 metara. Služi za skladištenje i isporučivanje spermatozoida. Njena dužina omogućava ne samo da se više sperme tamo čuva, već joj takođe daje vremena da sazri.

Epididimis može da se upali. Pošto je on povezan sa testisima, može da dovede do zapaljenja epididimisa poznatog kao epididimitis. Najčešći uzrok je bakterijska infekcija.

Bakterije uglavnom dolaze iz jednog od dva različita izvora: polne bolesti, kao što su gonoreja ili hlamidija i crevni bacili. Ređi izvori zapaljenja su amiodaron, lek za srce i određene virusne infekcije, kao što su zauške.

Kada se epididimis upali, testisi uglavnom budu blago otečeni i crveni. To može biti veoma bolno, naročito tokom ejakulacije ili čak pražnjenja creva. Možete osetiti čestu potrebu za mokrenjem ili videti krv u spermi.

Dobra vest je da antibiotici obično reše problem. Međutim, ozbiljniji slučajevi mogu zahtevati operaciju kako bi se uklonio jedan deo epididimisa ili ceo epididimisa. Što duže čekate da posetite lekara, vaš problem će postajati sve ozbiljniji.

Varikočela

Da li u testisima imate masu koja na dodir liči na vreću crva kada stojite, ali nestane kad sednete?

Verovatno ste upoznati sa proširenim venama – otečenim ili zamršenim venama koje su najčešće prisutne u nogama. Varičele su druga verzija proširenih vena. To je proširenje vena unutar skrotuma koje prenose krv siromašnu kiseonikom nazad u srce. Ventili u venama su propali, a krv se gomila tamo gde ne bi trebalo.

Bol može da bude blag ili jak i teži da se pogoršava u toku dana. Kako varikočele rastu, sve je lakše uočiti ih. Ogromna većina varikočela javljaju se u levom testisu.

Srećom, varikočele se prilično lako leče upotrebo mlekova protiv upale ili operacijom kojom se uklanjaju začepljene vene.

Spermatočele

Ako osećate bol u testisima, postoji verovatnoća da je on uzrokovan cistama – spermatočelama – koje rastu unutar epididimisa.

Cista je benigna, a počinje kao nagomilane ćelije spermatozoida. U većini slučajeva su male i ne izazivaju nikakve simptome. Ponekad, međutim, postanu velike nekoliko centimetara, a u ovom trenutku, možda ćete osetiti težinu u testisima, nelagodnost ili čak bol.

Većinu vremena, spermatočele ne zahtevaju medicinski tretman. Lekar će želeti da periodično da proveri da li cista raste, kao i da li je kancerogena.Prepisuju se antibiotici ako imate tegobe, a u ekstremnim slučajevima, spermatočela se može ukloniti, iako postoji značajan rizik da će pacijent postati neplodan.

 Orhitis

Orhitis je bolno oticanje testisa koje može biti izazvano epididimitisom. Takođe je često izazvan nekim tipom bakterijske ili virusne infekcije, kao što su zauške, bruceloze i neke polno prenosive bolesti.

Znaćete da imate orhitis ako imate groznicu, krv u spermi, i pogoršavanje bola kada se penis ili testisi pomeraju, kada o njima razmišljate ili ih neko spomene u razgovoru.

Važno je da se brzo pristupi lečenju. Lekar će potražiti izvor otoka. Lečenje može da se sastoji od antibiotika i lekova protiv upale i oticanja.

Nažalost, orhitis izazvan zauškama ne može da se leči, a može da dovede do steriliteta. Dečaci mogu da iskuse skupljanje testisa kada dobiju orhitis izazvan zauškama. U drugim slučajevima ovo stanje se uglavnom leči uspešno.

 Kamen u bubregu

Iako izvor bola – kamen u bubregu – nema veze sa testisima, bol osećate kao da je problem u testisima. Kamen u bubregu formira se u bubrezima od urinarnih kristala.

U većini slučajeva, možete proći bez tretmana (ali ne i bez lekova protiv bolova). Pićete dosta vode – i onda trpeti bol koji dolazi kada mali kamen prelazi iz bubrega u bešiku, a potom izlazi preko vaše mokraćne cevi.

 Pucanje testisa

Postoji zaštitna folija koja okružuje testis poznata kao tunica albuginea. Pucanje testisa je izazvano cepanjem ove membrane koje izaziva curenje krvi u mošnice. Uzročnici su spoljne traume, udarci.

Imate 72 sata za operaciju – u 4 od 5 slučajeva testis se može spasiti ako reagujete na vreme.

Ne zaboravite da je brza reakcija na bol u testisima od ključnog značaja za krajnji ishod.