Iako to možda čudno zvuči, i muškarci imaju dojke. Na mišićima grudi muškarca nalazi se tanak sloj tkiva dojke – to je mesto na kome se javlja bol. Svako ko ima tkivo dojke podleže opasnosti da dobije rak dojke, ali je ova bolest ipak manje česta kod muškaraca. Mali bol u dojkama je retko znak raka dojke kod muškaraca.

 Uticaj hormona na muške i ženske grudi tj. dojke

Pre nego što počne pubertet i nivoi hormona počnu da rastu, grudi kod žena i muškaraca izgledaju veoma slično. Grudi deteta oba pola pre svega čine koža, masti i vezivno tkivo – koje podržava bradavice i areole (zona oko bradavica). U ranim tinejdžerskim godinama, polni hormoni počinju da transformišu naše organe i pripremaju ih za odraslo doba. Kod muškaraca, testosteron podstiče rast testisa i obično sprečava razvoj grudi. Kod žena, estrogen signalizira telu da razvija mlečne žlezde i povećava grudi. Trudnoćom se završava razvoj ženskih grudi.

 Adolescencija i rast muških grudi:

Neki muškarci iskuse rast grudi tokom adolescencije. To je normalan proces izazvan hormonskim promenama i može da proizvede oticanje i osetljivost grudi, ali verovatno neće izazvati bol u grudima. Ginekomastija, benigno oboljenje grudi muškarca, može da se javi tokom puberteta. Mlade žene mogu imati slično iskustvo tokom rasta dojki i početka menstruacije.

 Genetika i muške grudi:

Muškarci se mogu roditi sa genetskim bolestima koje utiču na zdravlje njihovih grudi. Muškarac sa dodatnim x hromozomom može imati Klinefelterov sindrom, koji uzrokuje veće grudi i male testise. Muškarci koji imaju mutirane gene BRCA1 ili BRCA2 imaju povećan rizik od raka dojke. Zato je važno da muškarci i žene poznaju svoju porodičnu zdravstvenu istoriju tako da mogu preduzeti mere prevencije raka.

 Uobičajeni uzroci bola u muškim grudima:

Većina uzroka bola u muškim dojkama relativno su benigni. Nekoliko stvari koje mogu izazvati bol u muškim dojkama su:

Povreda grudi- sportske prirodne ili povrede na radu

Džogerske bradavice – iritirane ili krvave bradavice koje nastaju tokom džogiranja, trčanja

Mastitis – infekcija tkiva dojke

Cista u grudima – tečnošću ispunjene kesice koje mogu pritiskati okolno tkivo

Fibroadenom – retko stanje kod muškaraca, benigni tumor dojke koji se sastoji od žlezdanog i vlaknastog tkiva dojke.

Alkoholizam kod oštećenja jetre

Šta da radim ako osećam bol u grudima ili bradavicama?

 Ako osećate bol u grudima, počnite da ispitujete bolno područje i pokušajte da utvrdite šta je uzrok bola. Ako imate modricu ili džogersku bradavicu, probajte da nanesete tople ili hladne obloge ili da uzmete acetaminofen, ibuprofen ili aspirin. Mastitis, ciste ili fibroadenom zahtevaju ispitivanje lekara, lekove ili hirurške intervencije. Ako uočite grudvicu u grudima, morate ići kod lekara. Ako previše konzumirate alkohol i imate oštećenja jetre, prestanite da pijete.

Rak dojke kod muškaraca:

Većina ljudi koji imaju rak dojke ne osećaju bol u dojkama. Ako ste imali slučaj raka dojke u porodici, redovno idite na preglede ili sami pregledajte grudi. Promene na koje treba da obratite pažnju su:

Tvrdi čvorić ispod areole (oblast koja okružuje bradavicu)

Tvrdi čvorić bilo gde u tkivu dojke (manje uobičajeno)

Tvrda masa koja se ne može pomeriti ili imate osećaj da je zaglavljena u mišićima grudi

Udubljenja ili nabori na koži dojke

Crvena ljuspičava koža na dojci, areolama ili bradavicama

Curenje iz bradavice ili promena položaja bradavice

Otečene limfne žlezde pazuhu

bradav

Drugi izvori bola u muškim grudima

Ponekad možete osetiti bol u dojkama, ali izvor bola je u stvari u vašim mišićima grudnog koša, rebara ili kičme. Taj bol može biti uzrokovan srčanim udarom. Najzad, ako imate pirsing u bradavici, možete očekivati bol 3-6 meseci, koliko je potrebno da bradavica zaraste.