Svaka boja u vidljivom spektru svetlosti ima drugačiju frekvenciju. Zbog toga i nije slučajnost da se dugine boje uvek pojavljuju po istom redosledu: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Tako svaka boja predstavlja drugačiju energiju.

Okruženi širokim spektrom boja, ustvari mi zanemarujemo njihov uticaj na naše živote u neposrednom okruženju. Kroz vekove se uticaj boja posmatrao i imao katkad određenu nameru. Danas, ovaj značaj se najviše koristi u marketiškom vizuelnom svetu. Nismo ni svesni koliko nam zapravo neka reklama privuče pažnju, samo zato što je predstavljena jarkim i bojama koje su upadljive. Reklamne agencije su već upoznate sa tim, pa vešto koriste taj uticaj u reklamnim kampanjama. Recimo, CocaCola, MC Donalds, najveće kompanije koje su sigurno pažljivo odabirale boje za svoje proizvode, pa su zastupljene širom sveta.

U zatvorima, po istraživanjima, farbanje zidova u neutralnim bojama svetlo sive, smanjuje agresiju kod zatvorenika. Zeleni zidovi u bolnicama pospešuju izlečenje, jer asociraju na prirodu i njeno zelenilo. Mnoge poslovne zgrade imaju svetle nijanse zidova, da bi postakle kreativnost svojih radnika i podigli opšti nivo energije.

Boje ne utiču na nas samo preko onoga što vidimo, već i onoga što nosimo na sebi. Mi upijamo energiju ljudi oko nas i obrnuto, pa percepcija i slika o nama umnogome zavisi od boje koje nosimo u datom trenutku. Međutim, boja se ne ograničava samo na fizički aspekt. Ona se koristi i u meditaciji, pa tako zamišljanje određene boje može napraviti balans uma i tela.

Uticaji boja

Crvena se smatra najjačom bojom. Predstavlja strast, snagu i hrabrost. Podstiče fizičku aktivnost, kreativnost i toplinu. Previše crvene boje na sebi može biti neodoljivo , a istovremeno i da odiše agresivnošću.

Narandžasta promoviše interakciju, komunikaciju i promenu. Potpomaže internoj kreativnosti, podstiče znatiželju i ohrabruje da napravite korak napred.

Žuta, s obzirom da je bliska narandžatoj odslikava intelekt, kreativnost, sreću i moć ubeđivanja, mada se često povezuje sa kukavičlukom.

Zelena boja je boja koja leči, ali se koristi i za bojenje novca jer predstavlja prosperitet, sreću i vitalnost. Zavist je osobina koja se pripisuje ovoj boji, zbog nedostatka gore pomenutih elemenata.

Plava je poznata kao boja duhovnosti, inuticije , inspiracije i unutrašnjeg mira. Može biti povezana i sa tugom ( „I have got the blues“ ).

Indigo je povezana sa psihičkim sposobnostima. Kod isceljivanja se može koristiti za relaksaciju i unapređenja svesti.

Ljubičasta, jer je po spektru bliska crvenoj predstavlja vlast. Dok je čakra crvene boje vezana za Zemlju, ljubičasta čakra je pripisana božanskoj sferi.

Bela boja je boja zaštite i čistote. Neveste je nose kao drevni simbol nevinosti. Svaka religija ima „belu svetlost“ u svojim predanjima. Bela boja nosi istinu i isceljenje sa sobom. Ona je suprotnost crnoj boji.

Zlatna boja predstavlja razumevanje i sreću. U narodu ako imaš zlata, onda si srećan i mudar.

Pink se povezuje sa bezuslovnom ljubavlju i toplim srcem.

Braon je zemljana boja i oslikava praktičnost, materijalnu dobit i koncentraciju.

Crno je boja noći. To je zapravo odsustvo svih boja koje vidimo, prava je suprotnost beloj boji. Povezuje se sa misterijom i skrivanjem. U meditaciji, ona predstavlja zlo i tamu.

Da li posmatrate, nosite ili zamišljate određenu boju će imati uticaj na trenutno stanje svesti i energiju koju upijate, ili kojom odišete. Raznolikost boja je bitna, jer sigurno ima uticaja na nas. Zato im posvetite pažnju, ne samo kao modnom detalju, već i kao deo Vašeg prostora i okoline.