Kako bi vitaminsko-mineralni status našeg organizma bio izbalansiran, potrebno je da se hranimo raznovrsno.

Ipak, savremen način života nam nameće nezdrave izbore namirnica i životnih navika i otežava nam borbu za sopstveno zdravlje.

Takođe, voće i povrće nemaju istu nutritivnu vrednost kao pre nekoliko decenija i zato često pribegavamo dodacima ishrani, u čiji kvalitet je sve teže biti siguran.

Postavlja se pitanje kako da uspešno preveniramo poremećaje zdravlja i održavamo pod kontrolom hronična oboljenja i stanja.

Odgovor leži u pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica koje se, po reakciji koje ostvaruju u organizmu dele na bazne i kisele.

Njihovim pravilnim kombinovanjem (70:30=bazne:kisele namirnice), podstiče se fiziološko obnavljanje ćelije i dovođenje organizma u stanje uspešnog održavanja dinamičke ravnoteže, koja je osnova zdravlja svakog živog organizma.

U nastavku sledi lista izrazito baznih namirnica, koje bi trebale biti što više zastupljene u ishrani savremenog čoveka:

Kupus

Kupus je jedna od najzdravijih namirnica dostupnih našem podneblju, jer pored bazne reakcije koju ostvaruje u organizmu, poseduje izražena antikancerska, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Laneno seme

Laneno seme od davnina zauzima visoki položaj na lestvici zdravih namirnica, a dokazano je i da doprinosi prevenciji kancera debelog creva, prostate i dojki.

Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama i zato naročito pogoduje osobama koje boluju od hipertenzije, kao i osobama sa povišenim vrednostima holesterola u krvi.

 

Dinja

Dinja predstavlja inzvanredan izvor brojnih nutritijenata, a naročito vitamina B6, A, folne kiseline, kalijuma i biljnih vlakana.

Ovi nutritijenti daju organizmu značajan nivo energije.

Takođe, dokazano je da redovna konzumacija dinje smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara i deluje antikoagulativno-razređuje krv.

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje pruža brojne pogodnosti ljudskom organizmu jer sadrži mononezasićene masne kiseline.

Bogato je antioksidansima (naročito vitaminom E), koji mogu da umanje „valunge“ kod žena u menopauzi, kao i da preveniraju plake koje nastaju na krvnim sudovima i koje mogu dovesti do ishemijskih bolesti, kao što su angina pektoris, infarkt miokarda i moždani udar.

Bazni, a time i visoko preventivni učinak za brojne bolesti i stanja pokazuju i sledeće namirnice:

Brokoli

Avokado

Karfiol

Celer

Krastavac

Grejpfrut

Soja

Peršun

Crni i blei luk

Spanać

Zelena salata

Grašak

Boranija

Lubenica

Susamovo i bundevino semenje

Limun i limeta

Badem

Kruška.

Vreme je za mudro formiranje liste za sledeću nabavku namirnica. Želja za zdravljem je pola zdravlja!