Papa test je jedan od najefektivnijih metoda za detektovanje raka grlića materice. Međutim, abnormalni rezultat papa testa ne znači obavezno da imate rak grlića. U vagini se nalazi oko 20 vrsta bakterija od kojih neke mogu proizvesti abnormalni papa test.

papa bris na kome se vide bakterijeKvasac

Kvasac je jedna od najčešćih bakterija u vagini. U normalnim nivoima kvasac doprinosi sveukupnom zdravlju žene. Međutim, kada nivo kvasca poraste, na primer usled upotrebe antibiotika, mogu se javiti mnogi simptomi, uključujući svrab i često pražnjenje bešike. Kvasac u vagini može prouzrokovati abnormalni rezultat papa testa.

 Gardnerella

Gardnerella je jedan od organizama koji obično izaziva vaginozu. Pored toga što izaziva abnormalni papa test, Gardnerella može izazvati sivi vaginalni iscedak i često se javlja posle ispiranja vagine ili upotrebe intrauterine kontracepcije (spirale).

 Coccoid

Coccoid bakterija često izaziva abnormalne rezultate papa testa, kao i upalu ili oticanje grlića materice. Ako nema drugih anomalija osim coccoida, većina lekara neće prepisati antibiotike za lečenje ove bakterije. Međutim, uzimajući u obzir vaše sveukupno zdravlje, lekar će vam možda dati antibiotik sličan onima koje se koriste u lečenju infekcija stafilokokama ako su coccoid i njeni prateći neželjeni efekti dovoljno izraženi da izazovu zabrinutost pacijenta ili iritacije.

 Leptothrik

Leptothrik je još jedna uobičajena bakterija u vagini i grliću materice. Često bude neprimećena, osim ako je prisutna u nivoima dovoljno značajnim da izazove abnormalni papa bris. Pored toga, žene sa velikim količinama leptothrika primete obilan sekret, svrab ili peckanje. Međutim, leptothrik se ne smatra patogenim i stoga može biti bezbedno ignorisan.

 Laktobacili

Laktobacili je bakterija koja se normalno nalazi u vagini. Međutim, kada se promeni ravnoteža ove bakterije i nastane njen manjak, mogu se dobiti abnormalni rezultati Papanikolau brisa. Pored bakterije Gardnerella, lactocbacilli često igra ulogu u razvoju bakterijske vaginoze. Lactobacili u normalnim količinama predstavlja dobru bakteriju jer stvara kiselu sredinu, reguliše ph sredinu i čuva zdravlje grlića. Prevelika količina ove bakterije izaziva vaginozu.