Artritis je stanje koje karakteriše ukočenost i bol u zglobovima.

Osteoartritis je jedan od najčešćih tipova artritisa. Njegov uzrok su istrošeni zglobovi.

Reumatski artritis je autoimuni poremećaj, što znači da imuni sistem organizma greškom napada sopstvena tkiva. Oni koji pate od ove bolesti mogu da dožive simptome artritisa u manjim zglobovima – kao što su prsti, laktovi i zglobovi, koji postaju vrući i otečeni.

Snažan antiinflamatorni  lekovi(protiv zapaljenja) i lekovi protiv bolova su uobičajena terapija za artritične zglobove. Ali, postoji mnogo drugih stvari kojima možete da pokušate da olakšate bol, bez pribegavanja lekovima.

1.Smršajte – svaki kilogram pomaže

Biti u dobroj fizičkoj formi je verovatno najvažnija stvar koju možete da uradite kako bi zaštitili svoje zglobove. Istraživanja pokazuju da kolena i kukovi moraju da ponesu težinu koja iznosi do deset puta Vaše telesne težine svaki put kada zakoračite. Gubitak od pola kilograma skinuće 5 kilograma sa Vaših kolena svaki put kada zakoračite .

2. Posetite osteopatu

Tako možete ublažiti bol ili ukočenost u zglobovima i mišićima. Osteopate upotrebljavaju fizičku manipulaciju, istezanje i masažu za povećanje pokretljivosti zglobova, oslobađanje napetosti i povećanje protoka krvi u okolnim tkivima. Povećanjem fleksije (savijanja), opustićete zglobove i pomoći telu da se opusti. Međutim, ovaj vid terapije ne preporučuje se svima. Ako se bolovi u zglobovima ublaže kada se nalazite u kadi ili bazenu, verovatno će Vam prijati tretman osteopate.

3. Budite dobri prema sebi

Studije su pokazale da stres povećava upale u celom telu, pa samim tim otežava i postojeći bol u zglobovima. Odvojite barem jedno veče nedeljno kada ćete se u potpunosti opustiti.

4. Jedite ananas

Ananas je bogat bromelainom –  enzimom koji deluje kao anti-inflamatorni agens. Jedite i tvrdu srž ananasa jer taj deo sadrži najveću koncentraciju bromelaina. Pijte sok od celera, ananasa i malo svežeg đumbira.

5. Sperite brige sa sebe

Uživajte u dugoj kupki sa nekoliko kapi eteričnog ulja. Nakon toga posvetite svim zglobovima u telu malo pažnje, masirajući ih uljem za telo ili kremom. Gorke soli, koje imaju visok procenat magnezijuma, mogu ublažiti bolove u zglobovima. Pred spavanje, rastvorite tri šoljice gorke soli u prijatno toplu vodu. Budite u kadi 10 do 15 minuta, i lagano vežbajte svoje zglobove i mišiće u vodi. Pritom ne koristite sapun. Vaši misici bi trebalo da se osećaju opuštenije i krepkije narednog dana.

6. Probajte akupunkturu

U kineskoj tradicionalnoj medicini, bolni zglobovi su znak energetskog disbalansa u organizmu. Tradicionalna akupunktura koristi tanke igle da probode kožu na precizno određenim tačkama tela. Teorija kaže da ovo pomaže da se odblokiraju energetske linije tela i vrati protok energije. Iako to nije čarobni lek, često ljudi sa artritisom osećaju momentalno olakšanje posle terapije akupunkturom.

7. Oslobodite stopala

Svaki naš pokret stavlja pritisak na naše zglobove u kolenima. Ravne cipele sa fleksibilnim đonom, kao što su patike, pa čak i japanke najviše rasterećuju zglobove. Čuvajte visoke potpetice za posebne prilike i izbegavajte tesne cipele koje ne daju prstima dovoljno prostora da se udobno rašire. Uvek skinite cipele čim dođete kući. Raširite nožne prste i hodajte bosi.

8. Kuvajte povrće sa karijem

Kurkuma je prirodna anti-inflamatorna supstanca. Đumbir je odličan sastojak protiv artritisa. Poznat je kao inhibitor COX-2  – što znači da blokira COX-2, jedan od enzima koji izazivaju upalu. Bliski rođak đumbira, kurkuma, takođe je prirodna anti-inflamatorna supstanca(deluje protiv zapaljenja). Brzo jelo, kao što je povrće začinjeno karijem i đumbirom, odličan je način da ih uključite u ishranu.

9. Koristite suplemente(dodatke ishrani)

Još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi da dodaci ishrani mogu da obnove oštećenu hrskavicu, ali veruje se da oni mogu da smanje bol i ukočenost. Glukozamin(amino šećer), i kolagen( protein), mogu su naći u visokim koncentracijama u hrskavici, ligamentima i tetivama – dok je hijaluronska kiselina važna komponenta sinovijalne tečnosti, prirodnog maziva u zglobovima. Omega-3 esencijalne masne kiseline su prirodne anti-inflamatorne supstance koje se uzimaju za bol u zglobovima. Savetujte se sa svojim lekarom o uzimanju suplemenata, ako uzimate druge lekove za artritis – naročito pre uzimanja suplemenata koji sadrže omega-3.

10. Istežite se svaki dan

Kada su zglobovi kruti i bolni, kretanje može izgledati kao loša ideja – ali ono je neophodno. Artritičnim zglobova trebaju istezanje i vežbe, ako želite da sačuvate pokretljivost. Treba da počnete vežbanje i brigu o svojim zglobovima, baš kao što perete zube svaki dan.

Redovno vežbanje joge može da Vam pomogne. Ili pokušajte akva-aerobik, jer on skida težinu sa artritičnih zglobova. Istraživanja su takođe pokazala da tai či može da bude koristan za one koji pate od artritisa.