Arame su smeđe alge. Predstavljaju jednu od najčešće korišćenih algi u japanskim jelima. Arame alge su bogate mineralima i vrlo su zdrave.

Beru se u hladnim vodama u okolini obala Južne Koreje i Japana. Arame se uglavnom koriste u azijskoj kuhinji, uglavnom u zemljama poput Japana, Kine, Koreje, ali i u Peruu i Indoneziji, ali zbog svog blagog, slatkog ukusa vrlo su popularne i na zapadu.  Široki listovi ove alge seku se u duge trake, kuvaju se sedam sati, suše na suncu, a zatim pakuju. Arame alge se kupuju u suvom stanju i imaju blagi slatkast ukus i čvrstu teksturu. Potrebno ih je hidrirati oko 5 minuta pre nego što se mogu jesti.

Arame alge se mogu koristiti za predjela, pogačice, nabujke, pilave, salate, supe i mnoge druge vrste hrane.

Nutritivni podaci

Arame alge sadrže:

Kalcijum

Jod

Gvožđe

Magnezijum

Vitamin A

Protein

Cink

Folat

Vitamin K

Vitamin B

Mangan

Jod:

Arame su bogate jodom zbog visokog sadržaja morske soli. Jod je važan za normalno funkcionisanje tiroidne žlezde i za metabolizam ćelija koji pretvara hranu u energiju.

Magnezijum:

Telo koristi magnezijum za opuštanje nerava i mišića, izgradnju kosti i drži cirkulaciju pod kontrolom.

Vlakna:

Arame alge imaju puno vlakana, te su dobre za probavu. Vlakna omogućavaju brže izbacivanje otpadnih materija iz organizma, tako da one ne stoje dugo u crevima i nemaju vremena da postanu toksični. Arame takođe regulišu krvni pritisak i poboljšavaju apsorpciju vitamina i minerala.

Gvožđe:

Gvožđe je važno za regulisanje hemoglobina (u krvi) i mioglobina (u mišićima). Igra važnu ulogu i u jačanju imunog sistema i kontroli telesne težine. Nizak nivo gvožđa može da izazove anemiju, koja ima simptome mučnine i lako stvaranje modrica.

Kalcijum:

Arame alge su odličan dodatak ishrani, jer sadrže puno kalcijuma. Kalcijum jača kosti, nervni sistem i mišiće.

Vitamin A

Arame su bogate vitaminom A.

Kako arame alge utiču na zdravlje:

Promovišu rast zdrave kose i sprečavaju njen gubitak.

Arame su dobar izvor lignana koji dokazano pomaže u borbi protiv raka.

Takođe pomažu u regeneraciji kože, čiste kožu od nepravilnosti, čine kožu zdravom i mekom i sprečavaju bore.

Arame pomažu u jačanju imunog sistema organizma.

Arame jačaju nokte.

Ljudi koji često konzumiraju arame alge imaju poboljšan libido (seksualnu želju).

Kako se pripremaju arame alge i ostale alge?

1

Alge u pakovanju su suve, i neke od njih, na primer arame i vakame, treba potopiti pre nego što možete da ih koristite. Pročitajte uputstva na pakovanju. Obično ih treba potopiti u hladnoj vodi.

2

Začini koji se koriste sa algama su najčešće azijski začini. Susamovo ulje, seme susama, tamari, sirće od smeđeg pirinča, a od povrća šargarepa, luk i krastavac odlično dopunjavaju ukusa arame algi.

3

Koristite ih kao pomoć za varenje u jelima od pasulja. Dodajte komad alge kombu u vodu kada kuvate pasulj (u prvoj vodi) i pasulj će biti lakši za varenje.

4

Dodajte ih u supu. Alge se mogu dodati u miso supu ili supu od povrća dok se kuva, ili se alga nori može razmrviti odgore kao začin kad je supa već gotova.

5

Napravite salatu od algi. Pomešajte hidrirane (natopljene) alge sa krastavcima, zelenim lisnatim povrćem, susamovim uljem i omiljenim začinima ili eksperimentiše sa njim u vašim omiljenim receptima za salate.

7

Izdinstajte ih. Arame i vakame mogu biti vrlo ukusna glavna jela kada se dinstaju sa šargarepom i lukom. Dodajte malo susamovog ulja i pospite pečenim susamom pre serviranja.

8

Napravite sendvič. Dinstane alge se mogu staviti na sendvič. Jednostavan recept je staviti dinstane arame ili vakame na integralni tost sa krem sirom.