Jedan od najboljih načina da ojačate svoj imuni sistem i sprečite prehladu i grip je da se zdravo hranite. Stručnjaci kažu da ishrana bogata voćem i povrćem može sprečiti infekcije poput prehlade i gripa, jer ova ishrana sadrži antioksidante koji jačaju imunitet.

Šta su antioksidanti?

To su vitamini, minerali i druge hranjive materije koje obnavljaju i štite ćelije od oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Mnogi stručnjaci veruju da ova oštećenja mogu biti uzročnici mnogih hroničnih bolesti, uključujući i otvrdnjavanje arterija (ateroskleroza), rak i artritis. Slobodni radikali ometaju imuni sistem. Dakle, popravljanje oštećenja antioksidantima pomaže da se imuni sistem ojača, tako da se možete bolje odbraniti od prehlade, gripa i drugih infekcija.

Gde pronaći antioksidante?

Dodavanje više voća i povrća u ishranu poboljšaće vaše zdravlje. Ali, neke namirnice su bogatije antioksidantima od drugih. Tri velika vitamina antioksidanta su beta-karoten, vitamin C i vitamin E. Naći ćete ih u šarenom voću i povrću – posebno onom sa ljubičastom, plavom, crvenom, narandžastom i žutom bojom. Da biste izvukli maksimalnu korist iz antioksidanata, jedite sirovu hranu. Jedite voće i povrće sirovo ili blago skuvano na pari, nemojte ga prekuvavati i bariti.

Beta-karoten i drugi karotenoidi: kajsije, špargla, cvekla, brokoli, dinja, šargarepa, kukuruz, zelena paprika, kelj, mango, repa, naradže, nektarine, breskve, crveni grejpfrut, bundeva, tikva, spanać, krompir, mandarine, paradajz i lubenica.

Vitamin C: bobičasto voće, brokoli, prokelj, dinja, karfiol, grejpfrut, kelj, kivi, mango, nektarine, pomorandže, papaja, crvene, zelene ili žute paprike, grašak, krompir, jagode, i paradajz.

Vitamin E: Brokoli, šargarepa, blitva, senf, zelje, mango, orasi, papaja, bundeva, crvena paprika, spanać, i semenke suncokreta.

Druga super hrana bogata antioksidantima je:

• Suve šljive

• Jabuke

• Suvo grožđe

• Sve bobice

• Šljive

• Crno grožđe

• Crni luk

• Plavi patlidžan

• Pasulj

Vitamini nisu jedini antioksidanti u hrani. Drugi antioksidanti koji jačaju imunitet su:

• Cink: ostrige, crveno meso, živinsko meso, pasulj, orašasti plodovi, plodovi mora, žitarice i mlečni proizvodi

• Selen: brazilski orah, tunjevina, govedina, živina i integralni hleb i drugi proizvodi od žitarica

Koliko antioksidanata treba unositi?

Za optimalno zdravlje i funkcionisanje imunog sistema, treba da jedete preporučenu dnevnu dozu antioksidantnih vitamina i minerala. To je količina vitamina ili hranljivih materija koje su potrebne da ostanete zdravi.

Cink: 11 miligrama za muškarce, 8 miligrama za žene. Ako ste strogi vegetarijanac,trebaće  vam 50% više cinka u ishrani, jer telo apsorbuje manje cinka kada je ishrana bogata hranom biljnog porekla.

Selen: 55 mikrograma za muškarce i žene.

Beta-karoten: 3 miligrama do 6 miligrama beta-karotena dnevno može da smanji rizik od hroničnih bolesti.

Vitamin C: 90 miligrama za muškarce, 75 miligrama za žene. Pušači treba da unose više vitamina C: 125 miligrama za muškarce i 110 miligrama za žene.

Vitamin E: 15 miligrama za muškarce i žene.

Kako hrana jača imunitet?

Antioksidante možete unositi preko suplemenata, ali u tom slučaju, ne unose se druge hranljive materije koje jačaju imuni sistem. Namirnice sadrže mnogo različitih hranljivih materija koje zajedno jačaju zdravlje, a neke od najznačajnijih su:

• kvercetin, fitohemikalija koja se nalazi u jabukama, luku, čajevima, crvenom vinu, i drugoj hrani. Suzbija upalu i smanjuje alergije.

• luteolin, flavonoida koji se u velikim kolicinama nalazi u celeru i zelenoj paprici. Takođe suzbija upalu i jedna studija je pokazala da može pomoći u zaštiti protiv zapaljenja mozga i kod Alchajmerovove bolest.

• Katehini: tip flavonoida koji se nalazi u čaju. Katehini u čaju smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka i Alchajmerove bolesti.

Ako ne možete uneti dovoljno antioksidanata u ishrani jedući sveže namirnice, neki stručnjaci preporučuju uzimanje komplekse vitamina i minerala. Ali budite oprezni sa suplementima koji sadrže pojedinačne vitamine i minerale. Umerenost je ključna stvar. Vitamini A i E, na primer, sporo se izbacuju iz tela. Ako unesete previše ovih vitamina, oni mogu postati toksični.