Deficit gvožđa u organizmu može ukazivati na povećanu potrebu organizma za ovim važnim mineralom, zatim na smanjenu sposobnost njegove apsorpcije u organizmu, kao i na smanjen unos gvožđa putem namirnica.

Deficit gvožđa spada u najčešće nutritivne deficite kod ljudi, a statistike pokazuju da su žene sklonije ovom poremećaju.

Zašto je organizmu potrebno gvožđe?

Gvožđe je mineral koji ulazi u sastav svake ćelije organizma i ima višestruku ulogu. Ono prenosi kiseonik iz pluća kroz čitavo telo, i to kao deo proteina koji se naziva hemoglobin. Takođe, pomaže mišićima da koriste i skladište kiseonik. Zato se deficit gvožđa u organizmu vrlo brzo odražava na mišićnu funkciju.

Sledi 10 ključnih simptoma nedostatka gvožđa u organizmu:

  • Zamor

Zamor predstavlja najočigledniji znak nedostatka gvožđa u organizmu. Telu tada nedostaje energija koja je za njega od vitalnog značaja, kao i kiseonik, što vodi slabosti, lošem raspoloženju i padu koncentracije, kao i padu sposobnosti usvajanja novog gradiva.

  • Bledilo kože

Gvožđe pospešuje proizvodnju hemoglobina, što krvi daje crvenu boju, a svim sluzokožama rozikastu boju. Ukoliko sluzokoža iznenada postane bleda, moguće je da se radi o znaku nedostatka gvožđa u organizmu. Međutim, ovaj pokazatelj nije sasvim pouzdan. U pouzdanije pokazatelje nedostatka gvožđa spada konkretno, izrazito svetla boja desni,  kao i bledilo sluzokože vidljive povlačenjem donjeg očnog kapka na dole.

  • Kratak dah, brzo zamaranje

Ukoliko zamor nastupa i pri uobičajenim dnevnim aktivnostima, koje ranije za vas nisu predstavljale gotovo nikakav fizički napor, moguće je da se radi o nedostatku gvožđa u organizmu. Osobe najčešće primete izražen zamor i kratak dah nakon penjanja uz stepenice, koje im ranije nije predstavljalo problem. Pri pokušaju da duboko udahnu, kratak dah se i dalje zadržava i organizam tada pokazuje jasne znake slabosti.

  • Krtost noktiju

Ukoliko imate krhke i tanke nokte prstiju ruku i nogu, kao i jasna udubljenja na ploči nokta, u obliku otiska kašike, velike su šanse da vaš organizam nije u dovoljnoj meri snabdeven gvožđem.

  • Nepravilan rad srca

Ukoliko je deficit gvožđa u organizmu prisutan duži vremenski period, javlja se anemija. Ovo rezultira nepravilnostima u srčanim otkucajima, kada srce počinje periodično da ima pojačane otkucaje (javlja se lupanje srca). Deficit gvožđa mora se adekvatno zbrinuti, kako posledično ne bi došlo do otečenosti ili uvećanja srčanog mišića, pojave srčanog šuma, a u težim slučajevima i rizika za otkazivanje srca.

  • Usporen rad štitne žlezde

Niske vrednosti gvožđa u organizmu mogu usporiti funkciju štitne žlezde i blokirati efekte koje ona ima na brzinu metabolizma. Hipotireoidizam (usporena funkcija štitne žlezde) obično se previdi. Čak 6 od 10 ljudi koji imaju hipotireoidizam to ne znaju. Ukoliko primetite da se ubrzano gojite, imate česte padove energije ili nižu telesnu temperaturu od regularne, posetite doktora.

  • Otečenost i osetljivost jezika

Bledilo sluzokože jezika nije jedini znak deficijencije gvožđa u organizmu. Simptomi koji uključuju zapaljenje i osetljivost tkiva jezika, kao i njegovu neuobičajnu mekoću, mogu ukazivati na nedostatak gvožđa.

  • Učestale glavobolje

S obzirom na to da pod uticajem nedostatka gvožđa moždano tkivo nije u dovoljnoj meri snabeveno kiseonikom, pri deficitu gvožđa u organizmu javljaju se i učestale glavobolje.

  • Obilne menstruacije

Obilne menstruacije spadaju u najčešće uzroke deficita gvožđa kod žena. Tokom mestruacije, one mogu izgubiti isuviše krvi, tako da organizam nije sposoban da tu količinu nadoknadi.

  • Želja za konzumiranjem leda, prašine, gline…

Želja za konzumacijom materija koje ne spadaju u hranu može biti znak deficita gvožđa u organizmu. U najčešće željene materije spadaju led, prašina, glina, kreda i papir.