Da li ste u potrazi za zdravom zamenom za mleko? Da li ste netolerantni na laktozu i tražite dobre alternative za mleko? Ili možda ne možete da nabavite domaće mleko krava koje imaju prirodnu ishranu? Ili možda postite iz verskih ili zdravstvenih razloga, i želite najhranljiviju moguću zamenu za mleko? Možda ne pijete mleko iz moralnih razloga, zbog lošeg tretmana koje krave imaju u industriji mlečnih proizvoda?

Ovih dana ljudi se sve više okreću sojinom mleku. Čak i ako vas ne odbija činjenica da je sojino mleko industrijski otpadni proizvod koji se reklamira kao „zdrava hrana“, ne možete da ignorišete brojne zdravstvene rizike povezane sa sojom.

Dakle, ako niste spremni da pijete sojino mleko, šta vam preostaje? Koje su najzdravije dostupne zamene za mleko?

Ako vam je potrebna veganska alternativa sojinog mleka, jedine opcije su pirinčano mleko, mleko od orašastih plodova (npr. mleko od badema) i kokosovo mleko. Pirinčano mleko nije štetno, ali takođe nije ni naročito hranljivo. U sebi ima puno skroba i šećera, a malo proteina i masti.

mleko od bademaZnači ostaje nam mleko od badema i kokosovo mleko.

Bademovo mleko ima dugu i zanimljivu kulinarsku istoriju:

U srednjem veku, životinjsko mleko naravno nije moglo da se čuva u frižideru, pa sveže mleko nije ostajalo sveže dugo. Većina kuvara jednostavno nisu koristili mleko jer je ono bilo kvarljiv sastojak od kojeg nisu želeli da zavise. Mleko je korišćeno samo neposredno nakon muže ili je odmah pretvarano u sir i maslac.

Umesto životinjskog mleka, srednjevekovni kuvari su se oslanjali na mlečnu tečnost proizvedenu mlevenjem badema ili oraha i njihovim potapanjem u vodu. Ova tečnost bila je bogata prirodnim mastima i mogla se pripremati sveža kada je god to bilo potrebno. A mogla se pripremati i unapred i skladištiti. Zbog visokog procenta masti mogla se pretvarati u maslac i koristiti i za vreme posta.

Ukoliko se odlučite za bademovo mleko, najbolje je da ga pravite kod kuće. Bademovo mleko koje se može kupiti u prodavnicama obično sadrži dodate šećere, konzervanse i stabilizatore. Osim toga, badem sadrži i fitinsku kiselinu koja može da blokira apsorpciju minerala. Ovu kiselinu možete neutralisati potapanjem badema preko noći – i to je nešto što nećete naći među kupovnim verzijama.

Kokosovo mleko, naravno, staro je koliko i kokos. Kokos sadrži puno dobrih zasićenih masti, laurinske kiseline, i divnih, lako svarljivih masnih kiselina koje zapravo ubrzavaju naš metabolizam. Kokos ima i anti-gljivična i anti-virusna svojstva.

Ako birate između kokosovog mleka i mleka od badema, opredelite se za kokosovo mleko.

Kokosovo mleko sadrži mnogo više kalorija i masti nego punomasno mleko, pa se možda pitate kako ono može biti dobra zamena? Da li ste znali da možete napraviti tonik od kokosovog mleka koji ima približno isti sadržaj hranljivih materija kao punomasno mleko (isto kalorija, isto kalcijuma, ali sa više gvožđa i vitamina C)?

Ovde su recepti za pravljenje tonika od kokosovog mleka i mleka od sirovog badema:

Tonik od kokosovog mleka

Sastojci
1 konzerva kokosovog mleka
2 1/4 šolje vode (ili kokosove vode)
2 kašike javorovog sirupa (ili prstohvat stevije)
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica praška dolomit (izvor kalcijuma)

Priprema
Pomešajte sve sastojke u šerpu srednje veličine na srednjoj temperaturi dok se dolomit ne rastvori. Ohladiti pre serviranja.

Domaće mleko od sirovog badema

Sastojci
1 1/2 šoljice sirovih badema, natopljenih vodom preko noći
4 šolje filtrirane ili izvorske vode
3-5 urme (opciono)

Priprema
Izblendajte sirove bademe koji su preko noći bili natopljeni u 4 šolje vode. Izblendajte ih sa urmama, ako želite slatkasto mleko. Procedite mleko jednom da uklonitite komadiće badema. Ovi komadići se mogu osušiti i dodatno samlesti u bademovo brašno.