laminariaLaminaria je vrsta morske trave koja je poreklom iz Japana. Laminaria sadrži jod, supstancu koja je telu potrebna da proizvede hormone štitne žlezde. Takođe je bogat izvor gvožđa i kalijuma. Uprkos ozbiljnim bezbednosnim rizicima koje sa sobom nosi Laminaria, neki ljudi je koriste kao lek.

Laminaria se koristi za mršavljenje, visok krvni pritisak, kao laksativ protiv zatvora i za lečenje bolesti nastalih kao posledica zračenja. Takođe se koristi za sprečavanje raka.

Laminaria se koristi za proširenje grlića materice, pre nekih medicinskih procedura. Sloj laminarije se postavlja direktno na grlić materice. Ovaj sloj uvećava grlić materice, na primer pre kiretaže, za dijagnostičke procedure i za druge ginekološke procedure. Laminarija se takođe koristi za proširivanje grlića materice kako bi se olakšao porođaj i uzrokuje abortus tokom prva tri meseca trudnoće.

Kako laminarija deluje?

Laminaria formira gust, lepljivi gel kada dođe u kontakt sa vodom. To omogućava laminariji da deluje kao laksativ. Ovo svojstvo omogućava proširenje grlića i ubrzavanje porođaja. Laminarija upija vodu i naraste do prečnika 1,2 cm tokom 4-6 sati.

Iako laminaria može ubrzati porođaj, ona ne smanjuje broj žena koje treba da idu na carski rez. Laminaria takođe povećava šanse za infekcije majke i bebe.

Još uvek ne postoji dovoljno dokaza da laminarija pomaže kod:

• gubitka težine

• visokog krvnog pritiska

• raka

• gorušice…

 

Laminaria je potencijalno nebezbedna za oralnu primenu. Ona sadrži jod u količinama koje su dovoljno visoke da naškode štitnoj žlezdi, koja koristi jod za proizvodnju hormona. Prosečan suplement baziran na laminariji može da sadrži čak 1000 mcg joda. Uzimanje više od 150 mcg joda dnevno može da izazove preveliku ili umanjenu aktivnost štitaste žlezde. Neki proizvodi od laminarije sadrže značajne količine arsena, hemijskog elementa koji je otrovan.

Posebne mere opreza i upozorenja:

Trudnoća i dojenje: Upotreba laminarije direktno na grliću materice tokom trudnoće ili porođaja nije bezbedna. Može izazvati ozbiljne neželjene efekte i za majku i za dete, uključujući infekciju, rupturu grlića materice i smrt novorođenčeta. Oralno uzimanje laminarije tokom trudnoće može biti opasno jer ona utiče na hormone.

Ni dojilje ne smeju uzimati laminariju jer može da sadrži neke otrovne hemikalije

Bubrezi: Laminaria može izazvati opasno visok nivo kalijuma i joda. Ne uzimajte laminariju ako imate problem sa bubrezima.

Problemi sa štitnom žlezdom: Laminaria sadrži značajne količine joda, što može pogoršati probleme sa štitnjačom.

Ne uzimajte Laminariju ako uzimate lek digoksin (Lanokin), lekove za visok krvni pritisak (ACE inhibitori),

(kaptopril Capoten), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, zestril), ramipril (Altace) i drugi. Laminariju nemojte uzimati ni ako uzimate suplemente kalijuma i lekove za štitnu žlezdu

Uzimanje laminarije zajedno sa pilulama tiroidnih hormona može povećati efekte i sporedne efekte tiroidnih hormona.

Odgovarajuća doza laminarije zavisi od nekoliko faktora kao što su starost korisnika i njihovo zdravlje. Pre uzimanja laminarije konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.