Mikroskopske ćelije cveta biljke predstavljaju polen.

U proleće, leto i jesen polen se širi kroz vazduh da bi oplodio biljke. Ali, na tom putu mi ih udišemo.

Ukoliko imate alergiju na polen drveća i cveća, dolazi do sledećih simptoma:

 • kijanje

 • vodnjikave oči

 • zapušen nos

 • curenje iz nosa

 • osećaj svraba u grlu.

Polenske alergije mogu takođe da budu okidač ili uzrok pogoršanja astme i da dovedu do drugih problema kao što su infekcije sinusa i uha kod dece.

Iako su simptomi polenske alergije slični simptomima prehlade, obično možete primetiti razliku, jer su prehlade povezane sa gušćim nazalnim sekretom, promuklosti i eventualnom groznicom. Takođe, prehlade imaju tendenciju da prođu prilično brzo.

Alergiju na polen odlikuje neizdrživ nagon za kijanjem najčešće praćen svrabom.

Mnogi ljudi koji pate od polenske alergije zapažaju simptome u toku oređene sezone. Ukoliko imate simptome alergije tokom cele godine, postoji mogućnost da ste alergični na alergen koji se nalazi u vašoj kući, kao što je prašina, životinjska dlaka ili grinje.

 • Ukoliko niste sigurni šta uzrokuje simptome alergije ili ako traju toliko dugo da ometaju vaš svakodnevni život, trebalo bi da posetite lekara. On će vas uputiti na alergo test, kojim će se utvrditi koji to alergen izaziva alergijsku reakciju. Možete biti istovremeno alergični na više alergena.

Kada znate šta izaziva simptome alergije budite korak ispred nje i maksimalno umanjite mogućnost njenog ispoljavanja. Činite sledeće:

 • Držite prozore i vrata zatvorenim što je moguće duže.
 • Koristite klima uređaje da biste rashladili svoj dom.Oni ujedno i prečišćuju vazduh.
 • Izbegavajte da se vozite pored otvorenog prozora, koristite klima uređaj u automobilu.
 • Izbegavajte da se zadržavate napolju u jutarnjim satima, jer je tad koncentracija polena u vazduhu najveća.
 • Ukoliko morate da boravite napolju, nosite naočare za sunce kako bi smanjili mogućnost kontakta polena sa vašim očima.
 • Kada uđete u kuću odmah se istuširajte i isperite nos  nazalnim sprejem. Osetićete olakšanje.
 • Držite kućne ljubimce van kuće što je moguće više, jer oni mogu ulaskom unutra uneti polen preko svog krzna.
 • Izbegavajte da kosite travnjak. To prepustite nekom drugom, a ukoliko to nije moguće, nosite zaštitnu masku.
 • Kada odlučite da sadite biljke u svom dvorištu, neka to bude bilje i drveće koje ne odlikuje obilatost polenom.

Lečenje alergije na polen

Ukoliko vaši napori da umanjite polensku alergiju tako što ćete izbegavati kontakte sa polenom nisu dovoljni, potrebni su vam lekovi za suzbijanje alergijske reakcije.

Postoji nekoliko grupa lekova koje lekari obično preporučuju za tretman polenskih alergija:

Nazalni kortikosteroidi

To su antiinflamatorni lekovi koji se ušpricavaju direktno u nosnu šupljinu sa ciljem ublažavanja zapušenosti nosa i drugih pratećih simptoma iritacije nosne sluznice.

Antihistaminici

Ovi lekovi se suprotstavljaju dejstvu histamina, supstance koja se oslobađa tokom alergijske reakcije. Neki se koriste oralno, a neki kao nazalni sprejevi.

Dekongestanti

Kao i antihistaminici, ovi lekovi se koriste oralno ili nazalno. Nekad se koriste uz antihistaminike. Neki antialergijski proizvodi sadtrže kombinaciju antihistaminika i dekongestanta.

Ostalo

Ostale opcije uključuju nesteroidne antiinflamatorne nazalne sprejeve,  koji su diostupni i bez lekarskog recepta.

S obzirom na to da antialergijski lekovi mogu uzrokovati neželjene efekte ili interakcije sa drugim lekovima koje upotrebljavate uvek treba da se prvo obratite lekaru i da ne uzimate ove lekove „na svoju ruku“.

 • Antialergijske injekcije

Ukoliko i dalje patite od izraženih alergo reakcija koj ometaju vaše svakodnevno funkcionisanje, uprkos lekovima i naporima da izbegavate kontakt sa polenom, možda ćete rešenje pronaći u imunoterapiji, tj antialergijskim injekcijama.

One sadrže male količine alergena na koji ste alergični, i tu količinu doktor postepeno povećava dok telo ne izgradi otpotnost na alergen.

Ukoliko se odlučite za ovaj proces, treba da budete svesni da će vam trebati istrajnost.  Potrebno je da primate antialergijske injekcije tokom najmanje 3-5 godina. Kada u toku dve uzastopne alergijske sezone imate minimalne alergijske simptome, lekar će prekinuti imunoterapiju.