Polen ambrozije i jesenje alergije

Većina slučajeva polenske groznice (alergijski rinitis) su uzrokovani alergijom na ambroziju.

Kako ambrozija izaziva alergije?

Alergija na ambroziju se javlja kada imunološki sistem tela snažno reaguje na stranu supstancu koja je u stvari bezopasna – u ovom slučaju, mala zrna polena ambrozije. Imunitet prepoznaje polen kao pretnju.

Posebne ćelije imuniteta počinju da šire antitela na proteine u polenu. Dolazi do određenih biohemijskim reakcija i krvotok se puni histaminom, jedinjenjem koje izaziva simptome alergije. Pored kijanja, curenja nosa, zapušenog nosa, i poremećaja sna, alergija na ambroziju može da izazove crvenilo, nadutost i svrab očiju, svrab u grlu, pa čak i koprivnjaču (na koži). U težim slučajevima može doći do hroničnih problema sa sinusima (sinusitis), pa čak i do napada astme.

Kako izbeći alergiju na ambroziju?

Ako bi ljudi koji su alergični na ambroziju mogli da izbegavaju polen, naravno, mogli bi i da izbegnu simptome.

Biljka ambrozija oslobodi milijardu zrna polena u toku jedne sezone ambrozije. Zrna su toliko lagana da lako plutaju čak i na blagom povetarcu. Ne postoji mesto na zemlji gde nema polena ambrozije. Porast temperature  i nivoa ugljen-dioksida doprinose produžavanju sezone cvetanja ambrozije. Ranije je ambrozija cvetala od sredine avgusta i trajala tokom septembra, dok sada sada traje od početka avgusta do sredine oktobra.

Saveti za smanjenje izlaganja polenu ambrozije

Hirurške maske nisu vrlo efikasne u zaštiti disajnih puteva od polena.  u skladu polen iz vašeg disajnih puteva. Morali biste da nosite astronautsko odelo da biste se zaštitili. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti kojima možete drastično smanjiti izloženost polenu:
  • Koliko god je to moguće, ostanite unutra kada je količina polena u vazduhu najveća. To je obično između 10 i 16 časova. Praćenje nivoa polena u mestu u kome živite reći će vam kada da preduzmete posebne mere predostrožnosti.
  • Kod kuće i u kolima, zatvorite prozore i držite klima uređaj uključen. Klima-uređaji filtriraju vazduh.Ali morate čistiti ili menjati filtere svaka tri meseca. Filteri ne rade dobro ako su zapušeni prljavštinom.
  • Presvucite se nakon što ste proveli vreme na otvorenom. Sušite odeću mašini za sušenje veša, a ne na otvorenom prostoru, gde odeća dolazi u dodir sa polenom.
  • Tuširajte se pre spavanja da uklonite polen, naročito sa lica i kose.
  • Ispirajte nos slanim rastvorom jednom ili dva puta dnevno. Možete koristiti sprej za nos ili kapi.
  • Postoje filteri za vazduh koji čiste vazduh od polena. Najbolje je imati prečistač vazduha u svakoj sobi, ali najvažnije je da ga imate u spavaćoj sobi.

Lečenje alergije na ambroziju

Kada strategije izbegavanja polena ne pomažu, u apoteci potražite antihistaminike. Ako imate visok krvni pritisak ili bolujete od neke druge bolesti, obavezno se prvo posavetujte sa lekarom.

Testiranje na alergije

Ako su simptomi ozbiljni ili jako uporni, trebalo bi verovatno da se testirate i da vidite šta uzrokuje probleme.
Najčešće se koriste dva testa.
Test krvi proverava prisustvo antitela na ambroziju. On je pouzdano tačan, ali rezultati se čekaju nekoliko nedelja.
Bockanje kože je brzo, ali može dati lažno negativan rezultat ako uzimate antihistaminike. Male količine različitih supstanci se ubrizgavaju u kožu. Test se smatra pozitivnim ako se na koži stvori ispupčenje veće od kontrolne reakcije kože na ubod.

Najbolji lek protiv alergije na ambroziju

Najbolje oružje protiv alergije na ambroziju (i alergije uopšte) je imunoterapija. Ona je efikasna u oko 85% slučajeva alergijskog rinitisa – pacijent dobija niz injekcija supstance koja izaziva alergiju dok telo ne stvori imuni odgovor.
Do isteka treće godine, jedna trećina pacijenata bude izlečena od alergije, jedna trećina ima značajno smanjenje simptoma, a jedna trećina ima malo poboljšanje.
U poslednjih nekoliko godina, neki lekari leče alergiju na ambroziju sublingvalnom imunoterapijom umesto injekcijama. Kapi tečnosti se stavljaju ispod jezika.
„Podjezična“ imunoterapija je možda jednostavnija u odnosu na tradicionalnu imunoterapiju i za nju je potrebno manje vremena. Rezultati su često vidljivi u roku od nekoliko nedelja ili meseci.
Iako pomenuta terapija daje značajne rezultate, treba imati na umu da je od izrazite važnosti uspostaviti što snažniji imunitet na prirodan način. Ovo će uticati na smanjenje šanse da se sledeće sezone javi alergija na specifičan alergen. Stoga, na imunološkom statusu treba raditi tokom cele godine.
Kako biste na prirodan način obezbedili podršku svom imunološkom sistemu, u ishranu uvrstite organske proizvode na bazi meda i matičnog mleča.
Slede linkovi ka preparatima koji vam mogu biti od značajne pomoći u borbi protiv alergija: