Kada se pomene zagađenje životne sredine, prva pomisao koja se nameće većini ljudi jeste zagađenje koje potiče iz spoljne sredine-smeće, izduvni gasovi automobila, industrijski otpad.

Međutim, 80-90% svog života čovek provede u zatvorenim prostorijama. U njima on uči, radi, jede, spava. U zatvorenim prostorijama postoji neizostavno ograničenje cirkulacije vazduha.

Svaki dom u našoj zemlji poseduje između 3 i 10 litara toksičnih materija (od deterdženta za pranje stakla, preko sredstava za pranje i održavanje pločica i parketa, pa sve do pesticida i đubriva koji se često koriste u voćarstvu i povrtarstvu).

Slede štetni efekti toksičnih materija koje su sadržane u većini deterdženata prisutnih na tržištu:

– Respiratorna iritacija (nadražajni, suv i agresivan kašalj)

– Iritacija očiju

– Poremećaj funkcije endokrinog sistema

– Povećan rizik za nastanak kancerogenih promena na nivou ćelije.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine, izvestila je da je vazduh koji je prisutan u unutrašnjosti tipičnog doma 2-5 puta zagađeniji od vazduha koji nas okružuje kada izađemo iz naših domova, a u ekstremnim slučajevima, i do 100 puta zagađeniji, i to kao rezultat kao rezultat čišćenja doma raznim komercijalnim deterdžentima.

U jednom njujorškom medicinskom centru, broj izveštaja zaposlenih o zadobijenim opekotinama, osipu, vrtoglavici i iritaciji grla, smanjili su se sa 54 u 2004-toj godini na 0 u 2009-toj godini, i to nakon što je upotreba toksičnih deterdženata zamenjena upotrebom neagresivnih  proizvoda za čišćenje.

Sledi lista toksičnih činioca deterdženata, u koje spada i prašak za veš:

–          Natrijum lauril sulfat, sodijum lauret sulfat (nazivi koji se koriste na etiketama su i sumporna kiselina, natrijum dodecil sulfat, monododecil ester, A13-00356, akiposal, aquarex, aquarex metil, amonijum lauril sulfat.

–          1,4 dioksan (dokazano kancerogena supstanca)

–          Nonilfenol etoksilat

–          Fosfati

Sodium lauril sulfat se često koristi i u kozmetici i ima sledeća štetna delovanja:

–          Iritacija kože i očiju

–          Toksičan uticaj na organe

–          Neurotoksičnost, poremećaj funkcije endokrinog sistema, biohemijske i ćelijske promene

–          Povećava rizik za nastanak kancera.

Kako prepoznati deterdžent koji nije štetan po zdravlje?

Na nalepnici koja opisuje sastav proizvoda potražite sledeće sufikse: miret, olet, lauret, cetearet. Ukoliko ovakvi elementi postoje u sastavu deterdženta, nemojte ga koristiti. Nazivi polietilen, polietilen glikol, polioksetilen, oksinol, destilati nafte, fenoli, optički izbeljivači, takođe su alarmantni.

Obratite pažnju na oznake „ne sadrži“ (npr. ne sadrži fosfate, ne sadrži izbeljivače).

Potražite deterdžente sa oznakom „biorazgradiv“, jer oni najčešće ne sadrže prethodno nabrojane opasne materije.

Upotrebljavajte koncentrovane deterdžente, po mogućstvu sa što većim sadržajem prirodnih sastojaka.

Preporuka:

Kako biste zaštitili sebe, svoju porodicu i životnu sredinu od brojnih štetnih uticaja koje ima većina deterdženata namenjena održavanju higijene vašeg doma, visoko je preporučljiva upotreba onih deterdženata koji poseduju visok sadržaj prirodnih sastojaka i nežni su prema vašoj koži i sluzokoži, ne dovodeći do respiratornih iritacija, kao ni iritacija na koži i istovremeno isključuju rizik za nastanak kancerogenih oboljenja.

Aloe MPD Ultra je biorazgradiv deterdžent, koji je zahvaljujući svojim svojstvima jedinstven na tržištu i poseduje sve osobine koje ga čine vašim moćnim saveznikom u borbi protiv nečistoća, a istovremeno neguje i štiti kožu i sluzokožu, prijatnog je mirisa i ne izaziva neželjene reakcije, kao što su respiratorne iritacije, kontaktni svrab i pečenje kože.

Više o ovom proizvodu možete pročitati ovde: https://planetazdravlja.com/potpuno-prirodan-visenamenski-deterdzent/