Akutni prostatitis predstavlja oticanje i iritaciju prostate usled upale ili infekcije.

Uzroci, učestalost i faktori rizika

Akutni prostatitis obično je uzrokovan bakterijskom infekcijom prostate. Svaka bakterija koja može uzrokovati urinarnu infekciju može biti i uzročnik bakterijske upale prostate.

Tu spadaju: Enterokokus, Ešerihija koli, Klebsijela, Proteus mirabilis, Stafilokokus aureus, Pseudomonas aeruginosa.

 

Neke polno prenosive bolesti takođe mogu uzrokovati akutni prostatitis. To su:

hlamidija, gonoreja, trihomonijaza, ureaplazma  urealitikum.

Prostatitis uzrokovan nekim  od ovih oboljenja pokazuje simptome vrlo brzo nakon nezaštićenog polnog odnosa sa zaraženom osobom.

Kod muškaraca starijih od 35 godina Ešerihija koli i druge uobičajne bakterije koje napadaju urinarni sistem obično uzrokuju prostatitis.

Prostatitis uzrokovan Ešerihijom koli javlja se spontano ili posle epididimitisa, uretritisa ili infekcija urinarnog trakta.

Akutni prostatitis se može razviti iz problema koji uključuju uretru ili prostatu, kao što su:

Opstrukcija mokraćne bešike, kateterizacija ili cistoskopija,  biopsija prostate, trauma, analni seks.

Prostatitis se retko javlja kod mladih muškaraca. Muškarci između 20 i 35 godina koji imaju više seksualnih partnera izloženi su većem riziku za obolevanje od prostatitisa. Povećanom riziku je izložena i homoseksualna  populacija, jer analni seks može biti uzrok ovom oboljenju, pogotovo ukoliko se praktikuje bez upotrebe kondoma.

Muškarci koji su stariji od 50 godina koji imaju uvećanu prostatu( benigna hiperplazija prostate) češće obolevaju od prostatitisa, kao i od urinarnih infekcija.