Akutna limfoblastna leukemija (ALL) je vrsta raka krvi. Poznat i kao akutna limfocitna leukemija ili akutna limfoidna leukemija, predstavlja najređi tip leukemije kod odraslih. Evo šta treba da znate o simptomima, prognozama, stopi preživljavanja i lečenju.

Šta je akutna limfoblastična leukemija?

To je vrsta leukemije koja počinje od belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, mekanom unutrašnjem delu kostiju. Nastaje od ćelija zvanih limfociti, vrste belih krvnih ćelija koje imaju važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, ili od limfoblasta, nezrelog tipa limfocita.

To je vrsta leukemije koja počinje od belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, mekanom unutrašnjem delu kostiju. Nastaje od ćelija zvanih limfociti, vrste belih krvnih ćelija koje imaju važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema, ili od limfoblasta, nezrelog tipa limfocita.
Akutna limfoblastična leukemija napada krv i može se proširiti po celom telu na druge organe, kao što su jetra, slezina i limfni čvorovi. Ali ona obično ne proizvodi tumore kao što to čine mnoge vrste raka. To je akutna vrsta leukemije, što znači da može brzo napredovati. Bez lečenja, može biti fatalna u roku od nekoliko meseci.

Prognoze za akutnu limfoblastnu leukemiju limfoblastnom zavise od faktora kao što su:

* Godine starosti: Mlađi pacijenti često imaju bolji ishod
* Rezultati laboratorijskih testova: Prognoza je bolja ako imate niži broj belih krvnih zrnaca kada saznate dijagnozu.
* Vaš podtip leukemije (B-ćelijskia ili T-ćelijska)
* Da li imate hromozomski poremećaj koji se zove Filadelfijski hromozom; on može nagovestiti lošiju prognozu
* Vaša reakcija na hemoterapiju: Prognoza je bolja ako nemate tragove leukemije četiri do pet nedelja nakon početka lečenja.

Faktori rizika za nastanak akutne limfoblastne leukemije

Kod većine ljudi, uzrok akutne limfoblastne leukemije je nepoznat. Iz tog razloga, ne postoji poznati način da se ona spreči. Međutim, postoji nekoliko poznatih faktora rizika za ovu vrstu leukemije. To znači da ovi faktori mogu povećati šanse za dobijanje akutne limfoblastne leukemije. Ali još nije poznato da li su ovi faktori rizika stvarni uzroci bolesti:
* Izlaganje visokom nivou zračenja u lečenju drugih vrsta raka
* Izlaganje određenim hemikalijama, kao što su benzen, rastvarač koji se koristi u rafinerijama nafte i drugim industrijama i koji je prisutan u dimu cigareta, određenim proizvodima za čišćenje, deterdžentima, i skidačima boje.
* Infekcija humanim virusom T-ćelijskog limfoma-1 (HTLV-1) ili Epstajn-Barovim virusom (EBV), koji se češće javlja u Africi
* Nasleđeni genetski sindrom kao što je Daunov sindrom
* Biti belac
* Biti muškog pola

Tretman za akutnu limfoblastičnu leukemiju

ALL je zapravo grupa povezanih bolesti, podvrsta bolesti. Zbog toga, vaše opcije lečenja zavise od vašeg podtipa bolesti i drugih faktora. Možete imati više od jedne vrste lečenja. Oni uključuju:
* Hemoterapiju, upotrebu antikancerogenih lekova u kombinaciji, obično tokom nekoliko godina.
* Terapija zračenjem, upotreba visoko-energetskog zračenja da se ubiju ćelije raka; ovaj način lečenja se ne koristi često za akutnu limfoblastičnu leukemiju, ali se može koristiti za lečenje leukemije u mozgu ili kostima, na primer, ili pre transplantacije matičnih ćelija.
* Transplantacija koštane srži, što uključuje upotrebu visokih doza hemoterapije i eventualno zračenje nakon čega sledi transplantacija matičnih ćelija koštane srži; matične ćelije obično dolaze od donatora, ili manje verovatno, iz koštane srži ili periferne krvi. Ako ne možete da tolerišete visoke doze hemoterapije i zračenja, niže doze mogu da se koriste sa „mini-transplantacijom.“

Tretman se obavlja u dva dela – indukciona terapija i post-indukcijona terapija.
Cilj indukcione terapije je postizanje povlačenja, remisije bolesti:
* Ubijanjem ćelija leukemije koliko god je to moguće
* Vraćanje krvne slike u normalu
* Oslobađanje tela od znakova bolesti u dužem vremenskom periodu
Visok procenat obolelih postigne povlačenje bolesti nakon tretmana, ali mnogima se vrate simptomi, što smanjuje ukupnu stopu izlečenja na 30% do 40%. Zbog toga se primenjuje post-indukciona terapija da bi se sprečilo vraćanje boelsti. To uključuje ciklus lečenja preko dve do tri godine. Obično se koriste drugačiji lekovi od onih koji se koriste u indukciji. Cilj je da se u potpunosti oslobodi telo od ćelija leukemije koji nisu pronađeni analizama krvi ili koštane srži.