Akustični neurom je nekancerozna izraslina koja nastaje na osmom kranijalnom nervu. Poznat kao auditorni vestibularni nerv, on povezuje unutrašnje uvo sa mozgom i ima dva različita dela. Jedan deo je uključen u prenos zvuka a drugi pomaže slanje informacija o ravnoteži od unutrašnjeg uha do mozga.

Akustični neurom – ponekad ga zovu vestibularni švanom ili neurolemom – obično sporo raste tokom perioda od nekoliko godina. Iako oni zapravo ne napadaju mozak, mogu se utiskivati u njega dok rastu. Veći tumori mogu pritisnuti okolne kranijalne nerve koji kontrolišu mišiće lica odgovorne za izraze i osećanja. Ako tumori postanu dovoljno veliki da izvrše pritisak na moždano stablo ili mozak, mogu biti smrtonosni.

Simptomi akustičnog neuroma

Rani simptomi akustičnog neuroma su često suptilni. Mnogi ljudi pripisuju simptome normalnim promenama koje idu uz starenje, tako da može proći neko vreme dok se stanje ne dijagnostikuje.
Prvi simptom je obično postepen gubitak sluha na jednom uhu, često u pratnji zvonjenja u ušima (tinitus) ili osećaja punoće u uhu. Ređe, akustični neuromi mogu prouzrokovati nagli gubitak sluha.
Drugi simptomi koji se mogu javiti vremenom, uključuju:

* Probleme sa ravnotežom
* Vertigo (vrtoglavicu)
* Utrnulost lica i peckanje, koje može da bude konstantno ili da dolazi i prolazi
* Slabost u licu
* Promene u čulu ukusa
* Teškoće sa gutanjem i promuklost

Simptomi takođe mogu biti:

* Glavobolja
* Nespretnost ili nestabilnost
* Konfuzija

Važno je da posetite svog lekara ako imate ove simptome. Simptomi kao što su nespretnost i mentalna zbunjenost mogu da signaliziraju ozbiljan problem koji zahteva hitan tretman.

Uzroci akustičnog neuroma

Postoje dve vrste akustičnog neuroma: sporadični oblik i oblik povezan sa sindromom pod nazivom neurofibromatozis tipa 2 (NF2). NF2 je nasledni poremećaj koji karakteriše rast nekanceroznih tumora u nervnom sistemu. Akustični neuromi su najčešći tip ovih tumora i često se javljaju na oba uha do tridesete godine.
NF2 je redak poremećaj. On predstavlja samo 5% akustičnih neuroma. To znači da su većina sporadični oblik. Lekari nisu sigurni šta uzrokuje sporadični akustični neurom. Jedan poznati faktor rizika za akustični neurom je izloženost visokim dozama zračenja, a naročito u glavi i vratu.

Lečenje akustičnog neuroma

Postoje tri glavna pravca tretmana za akustični neurom:
* Posmatranje
* Operacija
* Radioterapija

Posmatranje se naziva budno čekanje. Pošto akustični neurom nije kancerogen i raste polako, neposredno lečenje u nekim slučajevima nije neophodno. Lekari često prate tumor pomoću periodične magnetne rezonance i predlože drugi tretman ako tumor jako naraste ili izaziva ozbiljne simptome.
Operacija podrazumeva uklanjanje celog ili dela tumora.

Postoje tri glavna hirurška pristupa za uklanjanje zvučnog neuroma:

* Translabirintni, što podrazumeva pravljenje reza iza uha i uklanjanje kosti iza uha i deo srednjeg uha. Ovaj postupak se koristi za tumore veće od 3 cm. Dobra strana ovog pristupa je u tome što omogućava hirurgu da vidi važan kranijalni živac (facijalni nerv) jasno pre uklanjanja tumora. Loša strana ove tehnike je da kao rezultat ima trajni gubitak sluha.
* Retrosigmoidni / pod-okcipitalni, koji podrazumeva izlaganje zadnje strane tumora otvaranjem lobanje kod potiljka. Ovaj pristup može da se koristi za uklanjanje tumora bilo koje veličine i nudi mogućnost očuvanja sluha.
* Uklanjanje malog komada kosti iznad ušnog kanala kako bi se pristupilo i uklonili mali tumori zarobljeni u unutrašnjem slušnom kanalu, koji predstavlja uski prolaz od mozga do srednjeg i unutrašnjeg uha. Korišćenje ovog pristupa može omogućiti hirurgu da sačuva sluh pacijenta.
Novija, manje invazivna tehnika pod imenom totalna endoskopska resekcija omogućava hirurzima da uklone akustični neurom koristeći malu kameru ubačenu kroz otvor na lobanji. Ova tehnika se nudi samo u velikim zdravstvenim centrima sa specijalno obučenim hirurzima. Inicijalne studije pokazuju stopu uspeha sličnoj onoj kao konvencionalne operacije.
Radioterapija se preporučuje u nekim slučajevima za akustični neurom. Vrhunske tehnike omogućavaju da se pošalju visoke doze zračenja na tumor, a da se pritom spreče oštećenja okolnog tkiva.
Zračenje izaziva uništavanje ćelija tumora. Rast tumora može usporiti ili zaustaviti ili čak može smanjiti tumor, ali zračenje ne uklanja u potpunosti tumor.
Izbor prave vrste lečenja zavisi od niza faktora, uključujući:
* Veličinu tumora
* Da li tumor raste
* Koliko imate godina
* Ostali zdravstveni problemi koje imate
* Ozbiljnost simptoma i njihov uticaj na vaš život