Akupunktura i lečenje neplodnosti

Jedno švedsko istraživanje iz 2000. pokazalo je da iglice postavljajene u akupunkturne tačke na koži i priključene na uređaj koji daje nisko-frekventnu električnu struju trenutno poboljšavaju ovulaciju kod nekih žena sa sindromom policističnih jajnika.

Sindrom policističnih jajnika je kompleksan hormonski poremećaj zbog koga žene ne ovuliraju redovno, a njihovi jajnici proizvode prekomerne količine muških hormona. Da bi uspele da zatrudne, žene sa sindromom policističnih jajnika moraju često da stimulišu jajnike, obično lekovima za plodnost. Pored toga, često je potrebno dugotrajno lečenje da se smanji rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili raka materice. Ali ovi tretmani često donose neželjene sporedne efekte.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Acta et Obstetricia Ginecologica Scandinavica, uključila je 24 pacijenata sa sindromom policističnih jajnika uzrasta od 24 do 40 godina kojima je menstruacija bila neredovna ili je izostajala. Žene su tretirane akupunkturom 30 minuta dva puta nedeljno dve nedelje, a zatim jednom nedeljno, ukupno 10-14 tretmana. Tanke iglice su im bile zabodene u kožu na akupunkturne tačke na stomaku i listovima za koje se smatra da su povezane sa jajnicima i matericom. Iglice su priključene na električni stimulator i stimulisane nisko-frekvencijskom strujom 30 sekundi, pri čemu su izazivane bezbolne kontrakcije mišića.

Od 24 žena, 38% doživele su „dobar efekat“, tj. ovulirale su ili su zatrudnele u periodu dok je trajao tretman ili do tri meseca posle tretmana. Broj ovulacija po ženi, mesečno, bio je u proseku 0,15 u tri meseca pre tretmana, a tokom i posle tretmana taj procenat se povećao na 0.66.

Dr Elizabet Stener-Viktorin, i njene kolege sa Univerziteta Geteborg u Švedskoj kažu da tehnika akupunkture, elektro-akupunktura, možda „resetuje“ delove mozga i nervnog sistema koji kontrolišu oslobađanje hemikalija u telu koje su zaslužne za ovulaciju. Od devet žena koje su dobro reagovale na akupunkturne terapije, sedam nije uspelo da postigne adekvatne ovulacije sa klomifenom, lekom koji se najčešće prepisuje ženama koje imaju problema sa ovulacijom.

Iako je studija bila mala, i samo oko jedne trećine žena su imale dobre rezultate, istraživači kažu da su rezultati impresivni i da bi ova tehnika mogla biti alternativa ili dopuna upotrebi lekova za poboljšanje plodnosti koji stimulišu ovulaciju kod žena sa sindromom policističnih jajnika. Ali oni takođe kažu da su potrebna dalja istraživanja.