Svako dobije upalu grla s vremena na vreme, a ponekad krajnici u ustima mogu da se inficiraju. Međutim, krajnici nisu jedina ugrožena žlezda u ustima. Adenoidi, koji se nalaze visoko u ustima – iza nosa i krova usta – mogu se inficirati. Prošireni i upaljeni adenoidi – adenoiditis – može da oteža disanje i dovede do ponovljenih respiratornih infekcija.

Šta su adenoidi?
Adenoidi su masa tkiva koja, zajedno sa krajnicima, pomaže u očuvanju zdravlja tako što zarobi štetne mikrobe koji prolaze kroz nos ili usta. Vaši adenoidi takođe proizvode antitela koja pomažu telu u borbi protiv infekcija. Za razliku od krajnika, koji se lako mogu videti otvaranjem usta, ne možete videti adenoide. Doktor mora da koristi malo ogledalo ili poseban instrument sa svetlom da vidi adenoide.
Dok adenoidi igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja, kad osoba ostari, adenoidi postaju manje važni, jer je telo u stanju da se bori protiv infekcije na druge načine. U stvari, adenoidi se često smanje oko 5 ili 6 godina starosti i praktično nestanu do tinejdžerskog doba.

Šta je adenoiditis?

Iako adenoidi pomažu u filtriranju bakterija iz vašeg tela, ponekad mogu biti savladani od strane bakterija i tada se inficiraju. Kada se to desi oni se upale i oteknu. Ovo stanje se zove adenoiditis.

Koji su simptomi adenoiditisa?

Simptomi adenoiditisa mogu varirati u zavisnosti od toga šta je uzrok zaraze, ali mogu uključivati:
* upaljeno grlo
* zapušen nos
* natečene žlezde na vratu
* Bol u uhu i drugi problemi sa ušima

Kada je nos zapušen disanje može biti izazov. Ostali simptomi adenoiditisa u vezi sa začepljenim nosem uključuju:
* Disanje kroz usta
* Nazalni izgovor, tj. govor kroz nos
* Problemi sa spavanjem
* Hrkanje ili apnea (stanje gde prestanete da dišete na kratko vreme tokom spavanja)

Kako se adenoidi leče?

Adenoidi se leče antibioticima. Međutim, ako vaše dete ima česte infekcije, uključujući infekcije uha i sinusa, ili antibiotici ne pomažu, ili ako dete ima stalne probleme sa disanjem, može biti potrebna operacija kako bi se uklonili adenoidi. Ovaj postupak se naziva adenoidektomija.
Lekar vašeg deteta može da preporuči istovremeno uklanjanje krajnika jer upale adenoida i krajnika često idu ruku pod ruku.

Doktor će vam objasniti prednosti i nedostatke operacije.

Šta se dešava tokom adenoidektomije?

Adenoidektomiju vrši lekar koji je specijalizovan za operacije uha, nosa i grla. Operacija adenoida radi se u bolnici ili u hirurškom ambulantnom centru pod opštom anestezijom, što znači da će dete biti uspavano. Krajnici i / ili adenoidi mogu se ukloniti kroz usta tako da nema dodatnih rezova osim mesta sa kog se uklanja tkivo.
Većina pacijenata može ići kući ubrzo nakon postupka; ali, trebalo bi očekivati da će biti u hirurškom centru oko četiri ili pet sati nakon operacije, tako da lekari mogu pažljivo pratititi dete.

Oporavak od adenoidektomije

Nakon operacije, vaše dete može osetiti mučninu dok efekat anestezije potpuno ne nestane. U nedelji nakon adenoidektomije, dete može iskusiti sledeće:
* Bol u grlu: grlo vašeg deteta može biti bolno sedam do deset dana nakon procedure i može mu biti neprijatno dok jede.
* Groznica: dete može da ima blago povišenu temperaturu nekoliko dana nakon operacije. Ako je temperatura veća od 38, pozovite doktora. Potražite medicinsku pomoć ako je temperatura praćena drugim simptomima kao što su letargija, mučnina, povraćanje, glavobolja, ukočen vrat.
* Disanje na usta: disanje samo na usta i hrkanje može se javiti posle operacije, zbog otoka u grlu. Disanje treba da se vrati u normalu nakon što otok spadne, obično 10 do 14 dana posle operacije. Potražite medicinsku pomoć ako dete ima otežano disanje.
* Bol: Bol u grlu i uhu bol je normalan tokom nekoliko nedelja nakon operacije. Lekar treba da prepiše lek da pomogne oko kontrole bola.
* Kraste u ustima: debele, bele kraste će nastati na mestu gde su uklonjeni krajnici i / ili adenoidi. To je normalno i većina krasta otpadnu u komadićima u roku od 10 dana nakon operacije. Ne dozvolite da vaše dete dodiruje kraste. Ove kraste mogu da uzrokuju neprijatan zadah.

Evo nekoliko saveta za olakšavanje oporavka posle adenoidektomije:
* Dete treba da jede meku hranu, kao što su jaja, žele, supa, i sladoled. Međutim, ne dozvolite da dete jede ili pije mlečne proizvode u prvih 24 sata nakon operacije. Nakon toga, sladoled, puding, i jogurt su OK.
* Uverite se da vaše dete pije dosta tečnosti kako bi se izbegla dehidracija.
* Dete treba da se odmara koliko je to moguće u prvih nekoliko dana nakon operacije. Momenat da dete krene u školu je kada ono može ponovo da jede čvrstu hranu, više nema bolove, i sposobno je da mirno spava preko noći.

Znaci upozorenja
Ako primetite jarko crvenu krv da izlazi iz usta ili nosa deteta, pozovite doktora odmah ili vodite dete u hitnu pomoć. Ovo može da znači da su kraste otpale prerano. Male mrlje krvi u nosu ili u pljuvački mogu se očekivati. Isto tako, ako disanje postaje jako teško tako da dete škripi, potražite hitnu medicinsku negu. zahteva hitnu medicinsku negu.
Operaciju nikada ne treba olako shvatiti. Uverite se da imate sve odgovore na pitanja pre nego što donesete odluku i, ako imate bilo kakve nedoumice, tražite drugo mišljenje od drugog kvalifikovanog lekara.