9 najčešćih mitova koji su rasprostranjeni među ljudima, a vezani su za alopeciju (gubitak kose) kod muškaraca:

1.Sklonost ka gubljenju kose se prenosi sa majčine strane.

Nije u potpunosti tačno. Iako se primarni gen zaslužan za ćelavost  nalazi na X hromozomu, koji muškarci dobijaju samo od majki, postoje i drugi faktori koji su zasluzni za ovu pojavu. Istraživanja čak pokazuju da  kod muškaraca čiji je otac proćelav postoje veće šanse da se razvije ćelavost, u odnosu na one čiji očevi imaju očuvanu kosu.

2.Ćelave samo ljudi koji zalaze u starije zivotno doba.

Naprotiv, gubitak kose može da se javi već u tinejdžerskom dobu, i često se javlja kod 20 i 30-togodišnjaka. Što ranije počne, veća je verovatnoća da će se razviti izraženiji oblik ćelavosti.

3.Nošenje kape ili šešira negativno utiče na folikule dlake, zbog čega kosa opada.

Dobra vest za muškarce koji se oslanjaju na kape kako bi prikrili ovaj nedostatak: kape ne uzrokuju nikakvu štetu kosi. Kape koje se ne peru redovno mogu, međutim izazvati infekciju kože, što posledično dovodi do gubitka kose. Zato se pobrinite da kapa uvek bude čista.

4.Trauma uzrokuje gubitak kose.

Istina je-sa začkoljicom.Fizički ili emotivni stres neće nikad dovesti do opadanja kose koju ne biste i inače izgubili, i kosa će narasti ponovo ako njen gubitak nije predodređen. To može ubrzati ćelavljenje. Nagla promena telesne težine, bilo da je to njeno smanjenje ili povećanje, takođe može da doprinese povećanju verovatnoće gubljenja  kose.

5.Tretmani kao što su „Propecia“ ili  „Rogaine“ mogu sprečiti gubitak kose

Propecija je verovatno najznačajniji napredak u lečenju gubitka kose u poslednjih nekoliko decenija, po rečima Nila Sadika, kliničkog profesora na odseku dermatologije na Kornel medicinskom koledžu. Ta pilula smanjuje nivo hormona koji skuplja folikule kose, a daje najbolje rezultate kod mlađih ljudi, čija je kosa tek počela da se proređuje. U nameri da se što više odloži proces ćelavljenja,  jedna trećina muškarca koji su koristili Propeciju konstatovali su i ponovan rast kose. Ali, to nije i jedina opcija.

Rogaine(poznat i kao Minoksidil) aktuelan je tretman koji se primenjuje direktno na kožu temena, i takođe usporava opadanje kose.

Ipak,oba ova tretmana imaju nedostatke. Propecija može da smanji libido, ili polni nagon, dok se Rogain primenjuje dva puta dnevno i može uzrokovati iritaciju kože temena.

6.Ako želiš da očuvaš kosu,kloni se gelova i sprejeva za kosu.

Nema potrebe da se odreknete ovih proizvoda, oni ne uzrokuju ćelavost, kao ni šamponi, često pranje kose ili perut. Ipak, pri upotrebi ovih proizvoda ne treba preterivati.

7.Izlaganje suncu podstiče gubljenje kose

Nije istina.Solarijumi takođe nemaju taj efekat.

8.Povećan unos ugljenih hidrata može uzrokovati opadanje kose.

Ugljeni hidrati i crveno meso obezbeđuju  hranljive materije koje su veoma korisne Vašoj kosi. Nedostatak gvožđa može biti usko povezan sa gubitkom kose, prema istraživanjima na Klivlend klinici.

Upotreba suplementa gvožđa se savetuje.

9.Muškarci koji su često seksualno aktivni brže izgube kosu

Ovo je jedan od najpopularnijih mitova, u komenema istine.

Istraživanja su takođe utvrdila da muškarci koji nemaju problem sa opadanjem kose imaju više testosterona od onih koji su tome skloni.