Da li ikada pomislite u sebi: „Da li moj donji veš škodi zdravlju moje vagine?“ Da li ste znali da postoje određene tkanine koje su za vas zdravije ili da je nekad bolje ne nositi donji veš i da postoji rok trajanja za donji veš?
Ova neizgovorena pravila o donjem vešu mogu uticati na zdravlje vagine!
Iskopali smo nekoliko istraživanja o higijeni donjeg veša i razgovarali sa ginekolozima kako bismo sakupili osam pravila o donjem vešu kojih se treba držati.


1. Birajte prirodne tkanine – tj. pamuk


Možda ste ovo već čuli, ali vredi ponoviti: pamuk je najbolja tkanina za donji veš.
Vulva je vrlo osetljivo i nežno područje, slično usnama na vašem licu i zahteva nežan tretman. A najjednostavnija, nežna tkanina koja dodiruje vašu kožu je baš pamuk. Pamuk je takođe prozračan i upijajući, što može pomoći u sprečavanju gljivičnih infekcija. Budući da je zdravo imati vaginalni iscedak – sličan vlagi koju uvek imate u ustima – želite da vaše donje rublje lagano upija višak vlage. Sintetički materijali poput najlona i spandeksa ne dozvoljavaju vagini da diše. Umesto toga, oni zadržavaju toplotu i vlagu, stvarajući savršeno leglo za gljivične infekcije.

2. Menjajte donji veš svaki dan, čak i više puta dnevno ako želite!

Odnosno ako se osećate nelagodno zbog nakupljanja vaginalnog sekreta. To je dosta bolja navika nego nošenje dnevnih uložaka. Pamučno rublje će rešiti ovaj problem i u redu je da ga menjate više od jednom dnevno.

3. Noću spavajte bez donjeg veša da biste omogućili vulvi da se oslobodi suvišne vlage

Za one koji imaju zdravu vaginu, ok je spavati i sa i bez donjeg veša. Za one koji imaju česte gnjivične infekcije, dobro je da odlaze na spavanje bez gaćica. Tako se omogućava vagini da diše preko noći i sprečava stvaranje vlage ili stvaranje okruženja pogodnog za nastanak i razmnožavanje bakterija. Područje vulve trebalo da bude izloženo vazduhu, baš kao i bilo koje drugo mesto vašeg tela. Ako vam se zaista ne sviđa osećaj golotinje, nosite široki donji deo pidžame. Samo zapamtite, ako ovaj donji deo pidžame treba da menjate svaki dan.

4. Kada vežbate nosite dobro prijanjajuće donje rublje koje upija vlagu


Postoje čak šorcevi i helanke koje u sebi sadrže donji veš, i u tom slučaju ne morate nositi gaćice. Ova sportska oprema obično se pravi od visokotehnološkog poliestera, koji je lagan i gladak.

5. Tange nisu loše za zdravlje vagine

Uvek se pretpostavljalo da tange ne mogu biti dobre za zdravlje vaše vagine. Međutim, studije nisu pronašle dokaze da tange uzrokuju gljivični vaginitis, bakterijsku vaginozu ili infekcije urinarnog trakta – tri glavna problema sa kojima se žene suočavaju. Istraživanja pokazuju da donje rublje nema uticaja na pH, mikroklimu kože ili aerobnu mikrofloru. Ne postoje dokazi koji potkrepljuju pretpostavku da tange mogu da izazovu bilo kakve vaginalne i urinarne probleme. Probleme stvaraju seksualno ponašanje i način higijene. Vaginalno ispiranje povećava šansu sa bakterijsku vaginozu.

6. Operite donje rublje u hipoalergenom deterdžentu

Sa svim vrstama donjeg rublja treba postupati nežnije nego sa ostatkom garderobe, a ne samo sa čipkastim vešom. Preporučuje se da se donji veš pere nežnim, hipoalergenim deterdžentom, jer jače hemikalije mogu dovesti do iritacije, svraba, alergijskih reakcija vulve. Nakon pranja, sušite donji veš u sušilici na manjoj temperaturi 30 minuta.
Ako vam je neko u kući bolestan, ne mešajte njihovo rublje sa svojim. Ne perite prljavo donje rublje sa čistim donjim rubljem ili pantalonama ako imate bakterijsku vaginozu. Perite donje rublje odvojeno od odeće kontaminirane drugim telesnim tečnostima.
Očistite veš mašinu tako što ćete sipati pola šolje izbeljivača i uključiti program pranja sa vrućom vodom.

7. Zamenite donji veš svake godine


Ovo možda zvuči malo preterano, posebno za nešto što se tako redovno pere. Ali čak i čisto donje rublje može sadržati do 10.000 živih bakterija. To je zato što se u vodi veš mašine nalaze bakterije – oko milion bakterija u samo 2 kašike vode! Dalje, oko 83 posto „čistog“ donjeg rublja sadrži do 10 000 bakterija. Pored bakterija, postoji mogućnost da vaše donje rublje sadrži fekalije. „U prosečnom paru donjeg rublja ima oko jednu desetinu grama kake.
Bacanje donjeg veša svake godine nije ekološki prihvatljiva opcija, ali ako imate često bakterijski vaginitis verovatno je dobra ideja da menjate donje rublje jednom godišnje i da čistite fioke svakih par meseci.
Sušenje donjeg veša u sušilici i peglanje može da smanji na minimum nove bakterije koje su se pokupile tokom pranja.

8. Stil donjeg rublja može uticati na raspoloženje


Iako se ne vidi, donje rublje zapravo može igrati ulogu u tome kako se osećate. U jednom istraživanju 25 posto žena izjavilo je da na njihovo raspoloženje utiče „neprivlačno“ ili neprikladno donje rublje. Takođe su otkrili da se gotovo polovina anketiranih žena (47 posto) osećala seksi ili samopouzdanije kada su nosile poseban par donjeg rublja.