Genetski faktor može značajno doprineti procesu nastanka kancerskih promena na tkivu dojke, ali treba biti svestan činjenice da navike u ishrani i uopšteno, životne navike, u velikoj meri mogu odrediti da li će do kancerskih promena uopšte doći i ukoliko se one jave, koliko snažno će se organizam boriti protiv ove bolesti.

Ona kancera dojke se sastoji od pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i optimalnog noćnog odmora (7-8h noćnog sna neophodno je kako bi se nakon napornog dana ćelije organizma obnovile i tako bile dovoljno produktivne u borbi protiv stresogenih činioca koji utiču na organizam svakodnevno).

S obzirom na to da je ishrana ključ imuniteta i uspostavljanja PH neutralnosti krvi, koja upravo ima antikancerogeni učinak, navešćemo 7 lako dostupnih namirnica, koje su zahvaljujući svom sastavu, dokazale svoj uticaj na proces prevencije i tretmana kancera dojke:

1. Losos

Losos sadrži veliki broj nutritijenata koji potpomažu rast zdravih ćelija i imaju važnu ulogu u prevenciji kancera. Ova izvanredna riba sadrži omega 3 masne kiseline, vitamin B12 i vitamin D. Vitamin B12 poseduje metilkobalamin, koji je pokazao značajnu korisnost u tretmanu kancera.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje spada u tzv „super hranu“, jer sadrži antioksidanse koji štite telo od štetnog delovanja slobodnih radikala, koji su i uzročnici kancera. Upotrebljavajte maslinovo ulje u pripremi namirnica za termičku obradu (pac, dresing), kao i u salati. Izbegavajte prženje hrane na maslinovom ulju (termičku obrada hrane na visokim temperaturama).

3. Beli luk

Beli luk predstavlja izvanrednu namirnicu, koja dokazuje svoj lekoviti učinak vekovima. On sadrži veliki broj lekovitih i hranljivih supstanci, koje sudeluju u procesu prevencije kancera i usporavaju njegov rast, boreći se protiv kancerskih ćelija.

4. Brokoli

Brokoli sadrži sulforafan i indole, koji pospešuju rast i razvoj zdravih ćelija i stoga su korisni u prevenciji kancera, a naročito kancera dojke.

5. Soja

Soja je takođe veoma efikasna u prevenciji i tretmanu kancera, jer pojedine  supstance koje se u njoj nalaze imaju moć zaustavljanja rasta ćelija kancera.

6. Kurkuma

Kurkuma ima antizapaljenski efekat i ima važnu ulogu u prevenciji kancera, kao i usporenju njegovog rasta. Najčešće se koristi kao prevencija širenja kancerskih promena sa tkiva dojki na druge organe (najčešće pluća).

7. Zeleni čaj

Epigalokatehin galat, koji se nalazi u zelenom čaju, pokazao je izvanredne efekte u prevenciji i suzbijanju rasta kancerskih ćelija. On sprečava i širenje ovih ćelija na druge organe. Zato zeleni čaj uživa izrazitu popularnost u Japanu i Kini, gde se u sklopu alternativne medicine upotrebljava vekovima.

8. Aloe Vera Gel

Biljka Aloe Vera je kroz vekove dokazala svoje izrazite antizapaljenske i isceljujuće efekte, koji su najizraženiji na koži i sluzokoži, jer su i vidljivi golim okom. Međutim, efekti koje Aloe Vera ima na unutrašnje organe svrstali su ovu  biljku u izrazito antikancerogene supstance. Aloe Vera Gel se danas sa velikim uspehom koristi u prevenciji i tretmanu kancerskih promena.

Klikom na sledeći link saznajte gde možete da nabavite organski sok biljke Aloe Vera:

https://www.facebook.com/pages/Oaza-Aloe/923702457688870?ref=hl