Ukoliko vi i vaš supružnik zapadate u negativne obrasce ponašanja pri ophođenju jednog

prema drugome, nećete gurnuti samo vaš odnos u kolotečinu, nego ćete povrediti jedno drugo i ugroziti brak.

Ne smete racionalizovati ovakvo ponašanje objašnjavajući da ste takvi kakvi ste i da nema šanse da svoje ponašanje promenite.

Sledi nekoliko najčešćih primera lošeg ponašanja supružnika čije ćete štetne efekte izbeći ako ih budete prepoznali na vreme:

1. Psihičko i fizičko zlostavljanje

Tokom braka i svakodnevnog života dešava se da se znaci psihičkog zlostavljana previde i da se takvo ophođenje supružnika toleriše kao nešto što se ne može promeniti.

Fizičko zlostavljenje počinje jednim šamarom koji će supružnik uvek opravdavati time da je bio izazvan lošim ponašanjem onog drugog.

Takvi ispadi se u početku ponavljaju s vremena na vreme, a zatim neretko postaju deo svakodnevice supružnika.

Nakon prvog fizičkog napada treba se obratiti za stručnu pomoć.

2. Kršenje obećanja datih supružniku i biti nepouzdan

Ko bi želeo da živi sa odobom na koju ne može da se osloni?

Što više bude obećanja koje niste održali, stvari koje kažete da ćete učiniti, a ne uradite ih, što više budete kasnili ili ne pojavljivali se na dogovorenim mestima, vaš supružnik će više gubiti poverenje u vas.

I najmanje stvari koje obećate treba da se trudite da ispunite.

3. Ljubomora

Jedan od najsigurnijih načina da udaljite svog supružnika od sebe i da uništite brak je da pokazujete neracionalnu ljubomoru i da ga špijunirate.

Ukoliko neki od supružnika ne priznaje da je ljubomoran ili ne želi da promeni takvo ponašanje, a ono utiče na skladnost u braku, treba se obratiti bračnom savetniku.

4. Nemogućnost praštanja greške supružnika

Opterećenost i iznova analiziranje grešaka supružnika polako će izjedati ljubav onog drugog i negativno će uticati na brak.

Neopraštanje takođe utiče negativno na zdravlje i vodi ka depresiji i negativnom načinu razmišljanja.

Oprostiti ne znači zaboraviti grešku koju je supružnik načinio. Međutim, želja za osvetom i stalnim verbalnim nadjačavanjem može činiti samo štetu.

Zato je konstruktivan razgovor najbolje rešenje. Razgovarajte otvoreno sa svojim supružnikom o svemu što vas muči i zajedno pokušajte da nađete rešenje.

Treba imati u vidu vaš zajednički cilj, a to je da budete srećni u svom braku.

5. Zaboravljanje romanse

Iako se situacija u vašem braku kad je romatika u pitanju menja tokom godina, vaša potreba za ljubavi i naklonosti se ne menja.

Razgovarajte o svojim očekivanjima u vezi ljubavi, seksa i romantike.

Govoreći sebi da ćete „jednog dana“ imati vremena da budete romantični učinićete štetu svom braku.

6. Nerealna očekivanja

Razočarenje će rasti kako vaša očekivanja ne budu bivala ispunjena.

Kada prepoznate očekivanja koja se zasnivaju na mitovima o braku i koja su nerealna, razgovarajte sa svojim supružnikom o tome koja očekivanja su ostvariva i radite na njima. Kada ih ispunite, obostrano zadovoljstvo je zagarantovano.

7. Loša komunikacija među supružnicima

Ućutkivanje svog supružnika kada on želi da predoči svoje viđenje novonastale situacije u braku i odbijanje da razgovarate o tome je definitivno najgore što možete da učinite za svoj brak. Takav brak je osuđen na propast, ukoliko se ovakav problem u komunikaciji ne otkloni.

Dobra komunikacija je temelj svakog uspešnog braka i na njoj se mora raditi od samog početka.

8. Biti hladan i neljubazan prema supružniku

Kada nedostatak brige, neljubaznost i sebičnost ovlada vašim brakom, klizavi nagib ka razvodu počinje. Zar je toliko teško izgovoriti „hvala“ ili „molim te“ svom supružniku? To su reči koje nikad ne bi trebalo da se podrazumevaju.

To što je dvoje ljudi u braku ne znači da više ne treba da budu ljubazni i brižni jedno prema drugom.