Istorija

Blenks je razvio tae bo 1976, kao režim vežbanja koji kombinuje ples sa elementima borilačkih veština i boksa. Tokom 1990-ih, na tržištu su se pojavili video snimci tae bo vežbi i do 1999. prodato je 1,5 miliona primeraka. Tako je tae bo postao fenomen pop kulture.

Tae bo se uči širom sveta. On sadrži mnoge udarce rukom i nogom slične karateu, ali nije namenjen za borbu-njegova primena nije bila borba ili samoodbrana. U tae bou nema bacanja,niti tehnika bacanja na zemlju. Njegova jedina namena je da se kroz pokret poveća dobra forma. Tae bo takođe sadrži aerobik vežbe namenjene jačanju svih mišića tela.

Vežbanje visokog intenziteta ima za cilj da poveća kardiovaskularni fitnes, snagu, izdržljivost i fleksibilnost mišića.

Kako tae bo deluje

Tae bo je dizajniran kao drugačiji tip aerobnog i kardio treninga koji se fokusira na dušu, um i telo , tako da su koristi od tae boa i fizičke i mentalne. Tae bo je odličan kardiovaskularni trening.

Zbog pokreta koje uključuje, tae bo je efikasan u toniranju i definisanju muskulature tela. On takođe može da poboljša ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju i ima kardiovaskularne koristi. Izumitelj tae boa, Blenks,  prvo je primetio korisnost tae bo treninga za kardiovaskulatorni sistem. Te prednosti su posledica plesnih pokreta koje su dodatak već visoko-intenzivnom treningu.

Tekvondo aspekt tae boa obezbeđuje samosvest, samopouzdanje, kao i poznavanje borilačkih veština. Borilačke veštine u kombinaciji sa panč-boksm i plesom povezuju um i telo i poučavaju mentalnu oštrinu, fizičku snagu, mentalnu koordinaciju i preciznost i brzinu.

Možda najprivlačniji aspekt tae boa je njegova dokazana efikasnost u sagorevanju kalorija. Jedan sat tae boa će sagoreti  500 do 800 kalorija, u poređenju sa 300 do 400 kalorija koje se sagorevaju pri konvencionalnom treningu aerobika.  Ako se kombinuje sa  zdravom ishranom, tae bo će dovesti do gubitka težine. To je u stvari jedan od razloga zašto mnogi ljudi počinju da vežbaju tae bo. Pošto je tae bo kombinacija aerobika i kardio treninga, on će Vam pomoći da se vise oznojite i brže smršate ako konstantno vežbate, tokom cele nedelje.

Ako se redovno praktikuje, tae bo se može pokazati kao veoma koristan za srčane mišiće, krvni pritisak i druge delove tela. S druge strane, ako započete da vežbate tae bo naglo,i praktikujete ga neujednačenim tempom, moguće je da ćete smanjiti broj limfocita i znazno oštetiti imuni sistem.

Tae bo takođe pomaže u povećanju izdržljivosti, čiste mišićne mase i čak jača kosti. Pomaže u prevenciji osteoporoze, u naprednoj fazi vežbanja povećava apsorpciju minerala u kostima.

Tae bo takođe može da Vam pomogne da izgradite ili ojačate samopoštovanje. Kao i  svaki oblik vežbanja, može promovisati pozitivno mentalno zdravlje tako što smanjuje simptome depresije i anksioznosti.