Da li od začinjene hrane za kojom jarko žudite dobijete gorušicu? Da li vam se stomak povećava i izaziva bol u leđima? Nije nimalo lako kada van nova osoba raste u stomaku i utiče na vaše telo. U ovom članku govorimo o najčešćim bolovima koji muče trudnice.

1. Glavobolje

Osećate bol kao da vam neko cedi glavu ili stalan tup bol koji udara na obe slepoočnice? Moguće je da patite od glavobolje zbog toga što se napeti, što je čest simptom u trudnoći, posebno u prvom tromesečju.

2. Hemoroidi

Hemoroidi su proširene vene – krvni sudovi koji su postali neobično otečeni – u području rektuma. Oni mogu svrbeti ili biti veoma bolni i ponekad mogu izazvati rektalno krvarenje, pogotovo tokom pražnjenja creva. Neke žene dobiju hemoroide po prvi put kada su u drugom stanju, a ako ste ih imali pre trudnoće, verovatno ćete ih imati i u trudnoći.

3. Gorušica

Da li osećate žarenje u grudima nakon što jedete? Verovatno je u pitanju gorušica, odnosno refluks kiseline. Gorušica je izazvana hormonalnim i fizičkim promenama koje se dešavaju u vašem telu u toku trudnoće.

4. Grčevi u nogama

Još uvek nije poznato zašto su grčevi u nogama tako česta pojava tokom trudnoće, ali najverovatnije je uzrok dodatna težina koju ste dobili u trudnoći i pritisak materice koja se širi.

5. Sindrom križobolje (bol u krstima)

Telo se prilagođava vašem rastućem stomaku i hormonalnim promena, pa ćete možda osetiti bol i zamor u donjem delu leđa, karlici i zadnjici.

6. Bol u okruglim ligamentima

Bol u okruglim ligamentima je kratak, oštar, probadajući bol ili dugotrajniji tup bol koji trudnice obično osećaju u donjem delu trbuha ili preponama, na početku drugog tromesečja.

7. Sindrom karpalnog tunela

Da li osećate trnjenje ili ukočenost u rukama? To može biti sindrom karpalnog tunela, stanje koje se obično javlja kod ljudi koji prave ponovljene pokrete rukama. Višak tečnosti i oticanje koje dolazi sa trudnoćom takođe može uzrokovati pojavu ovih simptoma.