Određene namirnice sagorevaju kalorije

Grejpfrut, celer, supa od kupusa, mnogima su poznati kao namirnice koje se nazivaju negativnim kalorijama i sagorevačima masti. Međutim, to je samo mit.

Ne možete očekivati da ćete unete kalorije sagoreti unosom ovih vrsta namirnica, ali pravilnom ishranom niskokaloričnim namirnicama i redovnim vežbanjem postići ćete željene rezultate.

Zato zameninte mafin koji možda jedete za doručak grejpfrutom.

Preskakanjem obroka kilogrami se smanjuju

Preskakanje obroka nikako ne doprinosi vašem cilju da postignete željenu težinu trajno, jer restriktivne dijete dovode često do bumerang efekta kada se sa njima prestane i kilogrami se vraćaju brže nego što možete da zamislite.

Kada npr jedete samo celer dve nedelje, nećete sagoreti masnoću, već tada dolazi do smanjenja mišićne mase i telo se prebacuje na tzv. režim gladovanja. Telo uči da mu je potrebno tako malo kalorija na dnevnoj bazi, tako da kada prestanete sa ovom rigoroznom dijetom, kilogrami će se vratiti brže nego što ste ih skinuli.

Preskakanjem obroka lišavate svoje telo esencijalnih vitamina, minerala i nutritijenata.

Mast je loša po nas

Nisu sve vrste masnoće loše po naše zdravlje. Čak šta više, eksperti tvrde da oko jedna trećina energije koja je neophodna našem organizmu dolazi upravo iz masti.

Nezasićene masti koje dolaze iz avokada, morskih plodova i maslinovog ulja pomažu u metabolizmu vitamina A, E, D i K .

Loše, zasićene masti se nalaze u prženoj hrani, kolačima, margarinu i svim namirnicama sa oznakom “delimično hidrogenizovano”.

Magija pilula za mršavjljenje

Ne postoji čarobna dijeta i pilula za mršavljenje koja će vas preko noći osloboditi viška kilograma. Upotreba lekova u cilju smanjenja kilograma je opravdana samo ukoliko postoji medicinski razlog, kao što je endokrini poremećaj. Pored toga što upotreba ovih lekova ne daje dugotrajne rezultate, može biti i izrazito opasna.

Voda sagoreva masti

Ova tvrdnja je samo mit. Voda jeste važna za celokupno zdravlje, ali pijenje velike količine vode neće dovesti do gubitka težine. Čak šta više, pijenje previše vode može biti i opasno. Preterani unos vode remeti ravnotežu elektrolita i može biti i hitan medicinski slučaj.

Ono što zaista pomaže gubitku težine je zamena sokova i zaslađenih napitaka vodom.

Bez muke nema rezultata

Zdrav plan ishrane treba da bude praćen fizičkom aktivnošću velikog intenziteta, i to je vrsta mita koja plaši ljude koji žele da izgube kilograme.

Međutim, vežbe ne moraju da budu bolne da bi imale efekta. Studije su pokazale da je intenzitet vežbanja manje važan od ukupnog iznosa vežbanja i da je isprekidana vežba efikasna koliko i kontinuirana. Treba se usredsrediti na vežbe barem umerenog intenziteta, pa će tako i  brza šetnja imati pozitivan efekat.

Jedenje noću goji

Nije važno kad jedete, nego šta jedete. Postoji mit da ukoliko jedete kasno, telo će skaldištiti masti jer se u toku noći ne krećete. Međutim, ono što je važno je ukupan kalorijski iznos onoga što jedete i koliko ste aktivni u toku 24h.

Odaberite plan ishrane koji zaista deluje na gubitak težine vašeg tela

Zapamtite da ne deluje svaki plan ishrane podjednako na sve ljude. Dok kod jednih rezultati mogu biti i više nego očigledni, kod drugih se može desiti da plan ne uspe.

Kada se uverite u to šta ne uspeva, ne odustajte i tražite zdrave načine gubitka težine koji vašem telu odgovaraju.

Započnite savetovanjem sa stručnjakom nutricionistom o izboru plana ishrane, a zatim se trudite da se držite tog plana koji će vas uz fizičku aktivnost dovesti do dugotrajnih rezultata kojima ćete biti zadovoljni.