Jesenje povrće, osim što je izuzetnog ukusa, ima izvanredan pozitivan učinak na zdravlje, a naročito dobro se pokazalo kao pomoć u regulaciji bolnih artritičnih napada

Ono sadrži nutritijente koji umanjuju bol i zapaljenje, dva osnovna simptoma koji se vezuju za prisustvo reumatoidnog artritisa (RA).

Ukoliko uvrstite sledećih sedam jesenjih namirnica u svoju ishranu, to će pogodovati i dostizanju i održavanju idealne telesne težine, koja optimizuje opterećenje na zglobove. Telesna težina je veoma značajan faktor upravljanja simptomima reumatoidnog artritisa (veća telesna težina-veće opterećenje na zgobove).

RA namirnica br. 1: semenke bundeve

Semenke bundeve bogate su vitaminima A i C, kao i mineralima kao što su kalijum i gvožđe. Antioksidansi sadržani u semenkama bundeve bore se protiv zapaljenja u organizmu i mogu sprečiti ponovno aktiviranje zapaljenskih reakcija u zglobovima.

RA namirnica br 2: jabuke

Jabuke su bogate vlaknima, pa tako imaju moć da brzo stvore sitost, što pogoduje dostizanju i održavanju zdrave telesne težine.

Ipak, veoma je važno obratiti pažnju na način uzgajanja ove voćke, s obzirom da danas sve češće nailazimo na plodove koji su čak do 80 puta prskani pre nego što dospeju na našu trpezu.

Zato se potrudite da jabuke kupujete na pijaci, od lokalnih proizvođača koji nisu skloni hemisjkom tretiranju ove sjajne namirnice.

RA namirnica br. 3: slatki krompir

Krompir je izuzetno bogat vitaminima A i C i to treba da ga učini neizostavnim članom vaše trpeze.

RA namirnica br. 4: kelj

Kelj se, već tradicionalno, najintenzivnije upotrebljava tokom jesenjih dana, iako je njegovo vitaminsko-mineralno bogatstvo učinilo da se on nalazi na našoj trpezi tokom čitave godine.

Kao i drugo zeleno povrće, kelj je naročito bogat antiinflamatornim antioksidansima i vitaminima K i C. Takođe, on je bogat vlaknima, šo ga čini izrazito povoljnim za osobe obolele od RA.

Kelj se može kuvati, jesti sirov u salati, a može se pripremati i kao zdrava užina, u vidu hrskavog čipsa.

RA namirnica br. 5: orasi

Orasi predstavljaju pravu jesenju namirnicu, a bogat su izvor zdravih, nezasićenih masti.

Oni sadrže omega-3 masne kiseline, koje se bore protiv zapaljenja u organizmu, što ih svrstava među idealne RA namirnice.

Orasi su visoko-kalorični, pa treba biti oprezan kada je količina unosa u pitanju. Kako biste obezbedili nutritijente kojima orasi obiluju, tako da to ne utiče na vašu telesnu težinu, pojedite jednu šačicu orasa svakoga dana.

RA namirnica br. 6: kurkuma

Pojedini začini, kao što je kurkuma, imaju blagotvorno dejstvo u slučaju RA.

Međutim, još uvek nije utvrđeno koja je to količina kurkume koja se mora upotrebiti kako bi došlo do antiinflamatornog efekta koji je osnova kontrole simptoma RA.

Zato, koristite svaku priliku da dodate ovaj ukusan začin u svoja jela i pokušajte da njime zamenite so.

RA namirnica br. 7: losos

Naručivanje i dodatne informacije na broj telefona: 011/33-48-229

Riba, kao što je losos, sardina, tuna, skuša, sadrži omega-3 masne kiseline koje su veoma važne u kontroli zapaljenskih reakcija koje se javljaju u sklopu RA.

Međutim, kako biste osigurali organizmu dovoljan, „terapijski“ unos ovih vrednih masnih kiselina, preporučljivo je da tokom nedelje konzumirate između 3 i četiri glavna obroka ribe.

S obzirom da je na našim prostorima teško osigurati optimalan unos ribe, preporučljiva je upotreba organskih suplemenata omega-3 masnih kiselina.

Klikom na sledeći link saznajte više o preparatu Arctic Sea, koji sadrži optimalnu antiiflamatornu vrednost omega-3 masnih kiselina, iz prirodnih izvora:

https://planetazdravlja.com/omega-3-i-omega-9-masne-kiseline/

Antiinflamatorni antioksidansi, kao i fito-nutritijenti pronađeni u nabrojanim namirnicama, imaju pozitivan uticaj na zdravlje svih ljudi, tako da upotrebu ovih namirnica treba naglasiti i u slučaju odsustva bilo koje bolesti i tako delovati preventivno.