1. Podela kućnih poslova 50/50. Ovo se često smatra „najpravednijim“ načinom da podelite kućne poslove. Strogo držanje ove fer podele je izvor prebacivanja i svađa. Na duže staze, ova filozofija se ne isplati.
Bolje je koristiti sistem sličan onome koji ekonomisti nazivaju „komparativna prednost“, gde je svako odgovoran za ono u čemu se najbolje snalazi. Nekada će on uraditi više a nekada Vi.

2. Čekati da oboje budete raspoloženi za seks. Osim ako ste oboje izuzetno napaljeni i delite opsesivnu zavisnost od monogamnog seksa, vrlo je verovatno da nećete biti raspoloženi za seks toliko često kao na početku veze. Dakle, ako budete čekali da oboje budete raspoloženi, moglo bi proći puno vremena pre nego što shvatite da je seks u stvari jedna zabavna i zanimljiva aktivnost, kao hobi recimo.

Ekonomista Džordž Loevenstein razvio je teoriju jaza između tople i hladne empatije prema kojoj  mi u sebi imamo dve strane: hladnu i racionalnu koja će reći: „ja ću imati seks sa mužem, kada dođem kući večeras zato što ga volim ga i silno ću uživati u tome, a povrh svega to je i dobro za moj brak.  Topla, impulsivna, emotivna, iracionalna strana reći će: Imala sam užasan dan, osećam se debelo i naduveno, muž mi večeras ide na živce…nema šanse da večeras imam seks. Gledaću seriju i pravac u krevet.
Kada dođe vreme za seks, možda nećete biti raspoloženi, ali moramo da slušamo svoj racionalni glas koji čujemo pre nego što nam se desi loš i naporan dan. Možda sada niste raspoloženi ali ste bili raspoloženi pre dnevnih dešavanja, kada ste racionalno razmišljali o seksu. Uživaćete u seksu ako se opustite i počnete da razmišljate pozitivno. Dajte seksu šansu.

3. Misliti da je loš period smak sveta

Veze se odvijaju u ciklusima. Postoje usponi i padovi. Oni nisu samo neizbežni, već su zapravo i zdravi. Iz uspona i padova se uči. Dok pokušavate da se izmigoljite iz lošeg perioda, analizirajte situacije i utvrdite svoje greške kako ih ne biste ponavljali.

4. Istrajavanje u rešavanju sukoba i po celu noć ukoliko je potrebno

Loša ideja! Nemojte da insistirate na momentalnom rešavanju problema i isterivanju pravde. Što više vremena prođe u ovakvom razgovoru, vi ćete postati sve iscrpljeniji i uznemireniji. Bolje je otići u krevet ljut, prespavati problem, odmoriti se. Ujutro ćete oboje biti staloženiji i pre ćete doći do rešenja i pomirenja.

5. Pokušati čitati misli partneru i očekivati da on učini isto

Budite transparenti, dajte vašem supružniku informaciju koja mu je potrebna, i ne očekujte od njega da sam nasluti sve.

6. Odlaganje lepih gestova

Mnogima se dešava da dugo imaju nameru da učine nešto lepo za svog partnera ali jednostavno ne pronađu pravo vreme (ili samo vreme) i priliku.  Pronađite načine da sebe naterate da svoje namere i ostvarite. Na primer, pošaljite partneru poruku da ćete ga to veče izmasirati, pa ćete verovatnoi morati da ispunite obećanje.

7. Potcenjivati moć malih promena

Ako osećate da nemate dovoljno vremena da se posvetite porodici zbog posla, organizujte se bolje, uvedite par promena. Na primer, kuvajte istovremeno više jela vikendom ili povremeno pozovite spreačicu da vam sredi stan.