Prateći ovih 7 jednostavnih saveta doći ćete do zapaženih rezultata.

Oni  nude zdrav gubitak telesne težine, bez mukotrpnih dijeta i gladovanja.

Usmereni su na sam način života, koji uz jednostavne dodatke može biti vidno kvalitetniji.

1.       Obezbedite sebi dovoljno sna

Da li se krećete, vežbate, a ne spavate 8 sati? Većina ljudi koji pokušavaju da smanje telesnu težinu ne uviđaju koliko je kvalitetan san bitan za opšte zdravlje, gubitak telesne težine, visinu energetskog nivoa, umanjivanje stresa i još mnogo toga.

Dovoljno sna podrazumeva 7-8h noćnog spavanja.

 

2.       Započnite dan zdravim namirnicama

 Ukoliko dan započnete zdravim doručkom, imaćete veći motiv da održite kontinuitet zdrave ishrane nego ako  preskočite doručak ili on bude nezdrav, sa obiljem ugljenih hidrata i masti.

Veoma je bitno da ne preskačete doručak. Preskakanje doručka je siguran put ka prejedanju pri prvom obroku u toku dana, kada se vaši kriterijumi pri izboru namirnica spuste i jedini cilj  je da utolite glad.

Pored toga, doručak pokreće metabolizam, pogotovo kada ga jedete u prvih pola sata nakon buđenja, kada je  metabolizam najbrži.

Zdrav doručak treba da sadrži proteine i vlakna. Kao odličan izvor proteina preporučuje se kuvano jaje, koje možete jesti uz tost sendvič od crnog hleba i salatom, a musli od celih žitarica, koji sadrži i suncokretovo seme i golicu-bundevino seme, takođe predstavlja zdrav izbor jer sadrži vlakna, koja su važna za varenje.

Musli pomešajte sa jogurtom ili niskomasnim mlekom i pospite cimetom,koji je poznat po svojim dijetetskim i antioksidativnim vrednostima.

3.       Najbolje vreme za vežbanje je jutro.

 

Ukoliko se odlučite za neku vrstu fitnesa u jutarnjim satima, pre doručka, ovo će ubrzati vaš metabolizam. Kada se probudite, popijte 2 čaše vode, i krenite u šetnju, vožnju biciklom ili primenite neki od tipova intenzivnije kardio vežbe.

 

4.       Ne preterujte sa unosom voća

 Iako su poznate zdravstvene beneficije voća, važno je održavati umerenost pri  njegovom unosu u organizam, jer su  određene vrste voća izuzetno bogate šećerom i kalorijama, kao što su banane.

Povrće, pak, možete jesti u neograničenim količinama.Posebno zeleno, lisnato povrće sadrži obilje nutritijenata, a ima nisku kalorijsku vrednost.

Možda će vas iznenaditi činjenica da pri upotrebi određenog povrća više ćete sagoreti kalorija dok ih jedete nego što je vrednost kalorija koju ono sadrži.

5.       Kardio trening koji sagoreva najviše kalorija je kardio koji sadrži intervale visokog intenziteta.

Ovaj trening kombinuje kardio niskog intenziteta sa intervalima visokog intenziteta. Ove dve faze u toku treninga se periodično smenjuju.

Bazično objašnjenje visoke efektivnosti ovog treninga je u tome da se njime kombinuju efekti kako nisko, tako i visoko intenzivnog treninga. Za uzvrat, dolazi do stimulacije sagorevanja kalorija, telesnih masnoća, ubrzava se metabolizam, povećava nivo energije i održava masa mišićnog tkiva.

 

6.      Kombinujte vežbe snage sa kardio vežbom.

Vežbe snage imaju izrazit pozitivan efekat na gubitak telesne težine, jer se njima sagorevaju kalorije kako u toku vežbanja, tako i nakon njega.

Zato je idealno kombinovati ovaj tip treninga sa kardio treningom.

Ovi treninzi ne moraju biti krajnje iscrpljujući, bitno je da telo održavate aktivnim, najkraće pola sata,          ukoliko je u pitanju umerena vežba ili kardio niskog intenziteta.

7.       Pijte dosta tečnosti

Ukoliko svakodnevno unostite 2 l vode, to će pozitivno uticati na gubitak težine, detoksikaciju tela, visinu energetskih  nivoa, a smanjiće se i apetit i nekada neizdrživa potreba za hranom.