1. Pijte vodu

Blaga dehidratacija može negativno da utiče na vaše telo i pre nego što osetite žeđ, i prouzrokovati glavobolju, umor i nedostatak energije. Zato se potrudite da konstantno budete hidrirani. Savetuje se da u toku dana treba uneti 3l vode u proseku. Ćelijama našeg organizma je neophodna voda za normalno funkcionisanje.

2. Istuširajte se

Ništa ne osvežava više nego kad skinete svu odeću sa sebe i opustite se pod tušem u sred dana. Dobitak energije je zagarantovan.

3. Krećite se

Studije su pokazale da je vežbanje bolje nego dremka za dopunu energije. Stalni pritisak da morate da vežbate u određeno vreme svakog dana može imati suprotan efekat. Zamenite to konstruktivnijom aktivnosti. Prošetajte sa svojim detetom oko bloka, ili jednostavno ustanite od stola i uradite vežbe istezanja. Podići će vam elan i oraspoložiti vas. Trkajte se sa decom u parku ili vozite rolere. Napolju nije lepo vreme? Oprobajte se u fizički aktivnim video igrama simulacije tenisa npr, ili jednostavno pustite muziku i igrajte. Zabavno je i razmrdaće vas.

4. Ne preskačite doručak

Sama šoljica kafe nije zdrav način da započnete dan. Studije su pokazale da osobe koje doručkuju pre posla imaju više pozitivne energije i elana, raspoloženije su i imaju bolje raspoređenu energiju tokom celog dana.

5. Održavajte nivo šećera u krvi

Osećate se iscrpljeno. Zatim zgrabite čokoladicu ili sok za brzu nadoknadu šećera. Takva nadoknada energije je kratkog daha i kad njen efekat prođe, osećate se još iscrpljenije. Zvuči li vam ovo poznato?

Umesto toga, jedite redovno manje obroke . Užinajte dva sata posle glavnih obroka. To će omogućiti da ne budete gladni i time nećete osećati iscrpljenost uzrokovanu glađu.

Banana, kikiriki puter, proteinska čokoladica ili čokoladno mleko su pravi izbor.
6. Vodite računa koliko spavate

Ne postoji brzi lek za nedostatak sna, bez obzira koliko kofeina unesete. Povećajte količinu sna tako što ćete uvesti za početak jedan sat više spavanja. Uvežbajte se da ležete sat ranije nego uobičajeno u toku jedne nedelje i videćete primetno povećanje energije već na početku naredne sedmice.

U toku dana dremka od pola sata dopuniće vašu energiju. Popodnevna dremka je zdrava.

Ukoliko ste zauzeti obavezama na poslu i kod kuće i to vas iscrpljuje toliko da umanjuje kvalitet vašeg života, upotrebite ove trikove za dopunu energije i fokusirajte se na održavanje energije tokom celog dana. Dobro planiranje obaveza i vremena za odmor i relaksaciju može u mnogome pomoći da se osećate svežije i da se budite sa više elana i spremniji uđete u novi dan.