Ukoliko ste sigurni da znate koju hranu vaše dete treba da uzima ili izbegava, razmislite još jednom. Možda će vas iznenaditi činjenica da su najčešće preporuke koje su i najpoznatije-pogrešne.

Brza hrana koju deca koriste u školama često  je okrivljavana za gojaznost kod dece. Međutim, većinu obroka ona unose upravo kod kuće, i zato je ona najznačajniji faktor za razvoj gojaznosti kod dece.

Mnogi roditelji veruju da će davanjem multivitamina svojoj deci nadoknaditi prehrambene nedostatke. Međutim, to nije uvek slučaj. Neka deca koja koriste vitaminske suplemente i dalje imaju manjak ključnih hranljivih materija, a za neku decu ovakvi vitamini mogu biti čak i štetni.

 

Sledi 6 najpopularnijih zabluda kada je ishrana dece u pitanju:

 

1. Ako deca piju mleko, sigurno je da će imati jake kosti

Činjenica: Istina je da je kalcijum, koji se nalazi u mleku, jogurtu, siru i brojnom zelenom povrću, važan za zdravlje kostiju.

Ipak, vitamin D, koji se nalazi u mleku, narandži, lososu, pa čak i u suncu doprinosi takođe da kosti budu zdrave.

2. Ishrana je značajnija od fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost je od ključnog značaja za zdravlje kostiju i zato je nikako ne treba zanemariti. Jedna studija pokazala je da današnja deca imaju veći broj fraktura kostiju od dece pre 20 godina,  i to se objašnjava promenom načina života. Deca danas sede za kompjuterom i po nekoliko sati dnevno i manje se kreću. To čini da njihove kosti nisu dovoljno jake.

Pobrinite se da vaša deca dovoljno trče, skaču (skakanje je jedan od najboljih načina za jačanje kostiju) ili šutiraju fudbalsku loptu.

3. Upotreba brze hrane u školama je kriva za gojaznost kod dece

Činjenica:Iako sigurno postoji povezanost između brze hrane i gojaznosti, treba imati u vidu da dete u toku jednog dana pojede jedan obrok u školi. Ostali obroci se služe kod kuće. Zato je najvažnije šta ona jedu u okviru kućne trpeze, koja treba da bude bogata kuvanim jelima i povrćem.

4. Dok se upotrebljavaju multivitamini, ne treba da postoji zabrinutost za zdravlje dece

Činjenica: Sasvim je sigurno da multivitamini nisu lek za lošu ishranu. Ništa ne može zameniti pravilnu ishranu bogatu prirodnim vitaminima. Mnoga deca koja koriste vitaminske suplemente i dalje imaju manjak određenih vitamina i minerala (naročito vitamina D i kalcijuma), tako da treba povećati unost tih hranljivih satojaka na prirodnoj bazi, pre nego nadati se da će multivitamini nadoknaditi taj nedostatak.

 

5. Nije važno da li dete večera samo ili sa celom porodicom

Zajednička večera za porodicu ima mnoge zdravstvene pogodnosti.

U studiji koja je obuhvatila 8 500 četvorogodišnjaka pokazala je da su deca koja večeraju sa svojm roditeljima pet puta nedeljno ili češće izložena manjem riziku od gojaznosti, i to verovatno zbog toga što tada unose više voća i povrća, a manje brze hrane i soka.

Druga istraživanja dokazuju brojne druge prednosti porodičnih obroka, od boljih ocena u školi i unapređivanja porodičnih odnosa i bliskosti među članovima porodice, do smanjenog rizika od bolesti zavisnosti.

Jer, kao posledica savremenog načina života koji se uvukao u mnoge domove, često je jedina prilika članova porodice da razmene svoja iskustva i dešavanja iz tog dana u toku večere za trpezarijskim stolom. Zato ta zdrava tradicija ne bi trebala nikad da se izgubi.

6. Deci su potrebna sportska pića za rehidrataciju kada treniraju

Upotreba sportskih pića kod dece je sasvim nepotrebna. Rehidratacija koja se obezbeđuje pijenjem obične vode je ono što detetu treba. Najnovija istraživanja utvrdila su da upotreba sportskih pića može dovesti do povećanog rizika za nastanak gojaznosti kod dece i do ubrzanog kvarenja zuba. Ti napici obiluju kalorijama koje su suvišne za jedan aktivan organizam u razvoju. Zato ih treba izostaviti iz upotrebe.