Postoji posebna klasa povrća koja sadrži isto tako posebne fitonutritijente koji pomažu da se telo oslobodi tvrdokornih masti u predelu stomaka.

Hemijske materije koje primoravaju telo da zadrži salo na stomaku

Možda vam zvuči iznenađujuće da u našem okruženju postoje određene hemikalije kao što su pesticidi, herbicidi, petrohemikalije iz vazduha, zagađenja u vodi, hemikalije u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu,  u kozmetici, koje mogu da ostvare reakciju sa vašim telom i primoraju telo da čuva višak masti  stomaku.

Ove hemikalije se nazivaju ksenoestrogeni.

Ksenoestrogeni su supstance kojima su neki ljudi često izloženi, teško ih je izbeći u modernom svetu, a imaju estrogeni efekat na telo. Povećana izloženost ovim supstancama može prouzrokovati hormonski disbalans i kod muškaraca i kod žena. Zato ona može predstavljati problem kod oba pola.

Ove estrogene hemikalije kojima smo izloženi na dnevnoj bazi mogu stimulisati telo da skladišti masti u predelu stomaka.

 

images

 

Međutim, na drugoj strani, postoji povrće koje ima suprotan efekat od ovog.

Tu spadaju brokoli, karfiol, prokelj, kelj, kupus. Ovo povrće sadrži specifične i jedinstvene fitonutritijente kao što je indol-3-karbinol, koji pomaže u borbi protiv estrogenskih jedinjenja.

Ukoliko uvedete ove namirnice u ishranu u zadovoljavajućoj meri, načinili ste korak više u borbi protiv masnih naslaga na stomaku.