Sposobnost detektovanja ranih simptoma kancera uvećava mogućnost njegovog ranog otkrivanja. Na taj način se uvećavaju i šanse za izlečenje.

Sledi 5 vrsta kancera koji su najčešći među muškom populacijom:

Rak prostate

Rani znaci:

Specifični rani znaci raka prostate obično ne postoje. Digitalno rektalno ispitivanje govori o stanju u kome se prostata nalazi, a prisutan je PSA- prostata specifični antigen, i to u visokim vrednostima.

Lažni alarmi:

Otežano, učestalo mokrenje, nepotpuno pražnjenje urina. Ovi simptomi mogu biti znaci uvećane prostate ili suženja uretre.

Ispitivanje: Vrši se biosija ako su vrednosti PSA visoke, ili je njegova stopa promene visoka.

Rak pluća

Rani znaci: Kašalj koji nikako ne prestaje ili pojava krvi u ispljuvku nakon iskašljavanja često je znak raka pluća. Takođe, bol u grudima koji je prisutan konstantno, i u miru, može upućivati na ovu patologiju.

Lažni alarmi:

Upala pluća. Na rendgenskom snimku pluća  i pneumonija i rak pluća predstavljeni su belom bojom.

Pneumonija će se izlečiti, ali je potrebno načiniti još jedan rendgenski snimak nakon 4-6 nedelja.

 

Ispitivanje:

Biopsija(uzimanje uzorka plućnog tkiva i njegovo ispitivanje na prisustvo abnormalnih ćelija).

Rak debelog creva

Rani znaci:

Krv u stolici. Nikada ne treba ignorisati ovaj simptom, čak i ako se javi samo jednom. Može biti znak prekancerogenog krvarenja polipa, a krvarenje je jedini rani znak ove vrste raka koji čovek može sam registrovati.

U više od 50% slučajeva rani znaci ne postoje.

Lažni alarmi:

Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krv u stolici se može javiti usled postojanja hemoroida, kolitisa, ili abnormalnosti krvnih sudova. U svakom slučaju, poseta lekaru je obavezna.

Ispitivanje:

Kolonoskopija je procedura kojom doktor registruje manje ili veće promene debelog creva, ali se njom mogu ukloniti i polipi.

Rak bešike

Rani znaci:

Krv u urinu, čija pojava se neizostavno mora prijaviti lekaru. Kod osoba mlađih od 60 godina, ovaj simptom se često javlja u okviru dijagnoze kamen u bubregu.

Većina kancera bešike utiče na njenu sluzokožu. Ukoliko se dijagnostikuje na vreme, može se izlečiti.

Lažni alarmi:

Osetljiva bešika ili bolno uriniranje često je znak infekcije urinarnog trakta nekom od bakterija. Tada se može javiti i krv u urinu.

Ispitivanje:

Pored ispitivanja bešike, vrši se i pregled urina, čiji rezultati mogu pokazivati prisustvo kancerskih ćelija.

Limfom

Rani znaci:

Bezbolno oticanje limfnih čvorova na vratu, ispod pazuha ili u predelu prepona. Limfni čvorovi mogu oticati usled infekcije, ali ukoliko se ovaj otok ne povuče u roku od nedelju dana, treba ih adekvatno ispitati.

Takođe, iznenadni gubitak težine u trajanju od 1-2 meseca, bol u predelu limfnih čvorova nakon konzumiranja alkohola ili svrab sa otokom(bez pojave osipa) mogu predstavljati razlog za zabrinutost.

Lažni alarmi:

Limfni čvorovi mogu oteći zbog infekcije.

Ispitivanje: Najmerodavnije je ispitivanje pomoću biopsije, kada se može ustanoviti prisustvo kancerskih ćelija.