1.  Doručkujte zdravo

Istraživanja su otkrila  da ljudi koji doručkuju nakon što ustanu imaju manje šanse da postanu gojazni i obole od dijabetesa, u poređenju sa ljudima koji kasno doručkuju, i pri tome unose u organizam nezdrave namirnice.

Oni koji rano doručkuju  osećaju se bolje, kako mentalno, tako i fizički-imaju više energije.

Doručak treba da sadrži kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i malu količinu masti.

2. Obezbedite sebi dovoljno sna

Nedostatak sna može skratiti život pojedincu. Ovo su pokazale brojne studije protekle decenije. Ukoliko ne obezbedite sebi minimum 7h noćnog sna, uvećava se rizik od nastanka teških oboljenja, kao što su rak, srčana oboljenja, dijabetes i gojaznost.

 

Međutim, nije samo nedostatak sna uzročnik ovih oboljenja. Nedostatak relaksacije takođe ostavlja loš trag na čovekovom organizmu. Zato uvek sebi posvetite dovoljno vremena za opuštanje uz vašu omiljenu aktivnost ili to vreme jednostavno provodite sa osobama koje vam prijaju, daju vam dodatnu energiju i opuštaju vas.

Možete se opustiti i uz klasičnu muziku, masažu ili meditaciju. Svaki vid relaksacije na dnevnoj bazi može produžiti vaš život, ali i obezbediti vam kvalitetan san.

3. Perite zube redovno

Redovno pranje zuba može dodati 6,4 godina vašem životu. Iako ovo zvuči izneneđujuće, ova tvrdnja ima logičnu osnovu. Oralna higijena vodi  neprijatnim oboljenjima desni, kao što su gingivitis i parodontopatija.

Ove bolesti dovode do suženja arterija, a to je čest uzrok kardiovaskularnih bolesti.

4. Održavajte kontakt sa prijateljima

Osobe koje su u vašem okruženju  u ulozi prijatelja, mogu na pozitivan način uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje jer se kroz komunikaciju sa njima oslobađate stresa i imate mogućnost da iskažete svoju zabrinutost ili osećanja koja vas muče, što predstavlja svojevrsnu terapiju. Prijatelji su odlično društvo u konstruktivnim aktivnostima kao što je vežba ili pohađanje raznih kurseva, npr. kurs stranog jezika ili kuvanje. Vreme provedeno sa njima učiniće da pomerite fokus sa onoga što vas opterećuje, a osmeh vam je zagarantovan.

 

5. Ostanite hidrirani.

Voda ima brojna blagotvorna dejstva na organizam. Ona reguliše temperaturu tela, štiti zglobove i organe i pomaže da se kiseonik transportuje do ćelija. Zato se voda mora redovno i u dovoljnim količinama unositi u telo. Iako je tvrdnja da treba unositi 2l vode na dan proglašena za mit, ne treba je opovrgavati. Svako telo ima različite potrebe za vodom, ali su te potrebe visoke u svakom slučaju. Unosite 2l tečnosti u svoj organizam svakodnevno, u vidu vode i nezaslađenh napitaka kao što je čaj ili limunada.