Razlog br. 1

Pušenje smanjuje seksualnu moć

Grubo rečeno, muškarci koji puše imaju slabiju erekciju od nepušača. Studije su pokazale da pušenje samo dve cigarete dnevno može izazvati slabiju erekciju kod muških pušača.

Brojne studije pokazuju takođe da je kod muškaraca koji puše  60 procenata veća stopa erektilne disfunkcije nego kod nepušača. Muškarcima koji puše plodonosnost može biti smanjena.

Razlog zbog kog dolazi do slabljenja erekcije je taj što je nikotin poznati vazokonstriktor, on sužava krvne sudove i zbog toga narušava protok krvi, pa to utiče na erektilnu snagu.

Eksperimenti na životinjama su pokazali da nikotin utiče na smanjenje testisa i blokira proizvodnju sperme.

Kod muškarca koji puše smanjena je proizvodnja sperme, i njena pokretljivost je manja. Takođe, menjaju se oblik i funkcija spermatozoida.

Razlog br. 2

Pušenje dovodi do ubrzanog gubitka zuba

Mrlje koje pušenje izaziva su u drugom planu, ovaj efekat ih je zasenio. Kod pušača postoje dva puta veće šanse da dođe do gubitka zuba nego što je to slučaj kod nepušača.

Razlog je oboljevanje desni. Teški pušači, prema jednoj studiji, imaju šest puta veće šanse da obole od paradentoze nego nepušači. I dobra oralna nega ne ublažava problem.

Čak i nskon pet godina lečenja paradentopatije pušači izgube zube po duplo većoj stopi nego nepušači.

Razlog br. 3

Pušenje dovodi do opuštanja grudi

Verovatno za ovaj efekt pušenja niste znali. U poslednjih godinu dana, istraživači su zapravo imenovali pušenje za jedan od najvećih uzroka opuštenih grudi. Britanski plastični hirurg Brajan Rinker tvrdi da dojenje nije povezano sa opuštanjem grudi, nego je za to odgovorno pušenje. Pušenje razbija elastin, proteinska vlakna u koži koja daju čvrstinu  i elastičnost. Pušenje oštećuje kožu grudi na isti način kako to čini sa licem, lišavajući je kiseonika i hranljivih materija.

Razlog br. 4

Pušenje dovodi do pojave bora i tamnih kolutova oko očiju

Pušenje oštećuje kožu do te mere da dermatolozi upozoravaju da je ono odgovorno za prerano starenje kože više nego izlaganje suncu.

Pušenje je posebno štetno za područje oko očiju, što često dovodi do razvoja tamnih kolutova i nateklih kesica ispod očiju.

Utešno je to da već nakon mesec dana bez pušenja poboljšava se protok krvi, a time snabdevenost kože hranljivim materijama. Bore izazvane pušenjem i starenjem kože neće se umanjiti, ali će koža izgledati svežije i mlađe.

Razlog br 5

Pušenje povećava neplodnost

Ukoliko planirate da imate bebu, ostavite pušenje, i zahtevajte da to isto učini i vaš partner. Pušenje negativno utiče na plodnost iz više razloga.

Ženama koje puše nekada je potrebno više vremena da zatrudne, pate od steriliteta u većoj stopi od onih koje ne puše, i imaju veće šanse za pobačaj i nastanak vanmaterične trudnoće.

U jednoj italijanskoj studiji utvrđeno je  da žene koje puše ulaze ranije u menopauzu, sa 47 godina, u odnosu na žene nepušače, kod kojih menopauza počinje u 49.5 godini.

Ovih pet alarmantnih razloga bi trebalo da bude dovoljno da vam podigne svest ako ste pušač i pomogne vam u nameri da ostavite pušenje.